Koalicija dogovorila, UIO odlučio: “Republika Srpska bi trebala dobiti više oko 60.000.000 KM”

 

Sljedeće sedmice bi trebao zasjedati Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) koji će glasati o odluci za utvrđivanje privremenih koeficijenata za raspodjelu novca od indirektnih poreza.

Prema posljednjoj odluci za period juli – septembar predloženi su novi procenti za entitete i Brčko Distrikt. Tako bi prema ovom prijedlogu entitet Federacija BiH trebala dobiti nešto manje novca s obzirom da joj je određen postotak od 62,01%.

Entitet Republika Srpska bi trebala dobiti više oko 60 miliona KM jer joj je određen postotak od 34,44%. Za Brčko Distrikt je ostao procenat od 3,55%.

Koeficijenti za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza se formiraju na osnovu krajnje potrošnje koju obveznici dostavljaju u svojim PDV prijavama. Krajnja potrošnja je onaj PDV koji na računima plate krajnji potrošači, a to su sva lica koja nisu PDV obveznici (npr. obična fizička lica..). piše Klix.

Krajnja potrošnja nekad bude veća u pojedinom dijelu BiH pa se zato mijenja i koeficijent u korist nekog entiteta. Koeficijenti se izračunavaju na kvartalnom nivou, te Upravni odbor donosi odluke o koeficijentima. Također, nakon šest mjeseci i nakon 12 mjeseci Upravni odbor donosi odluke o prvom privremenom poravnanju i drugom privremenom poravnanju.

U poređenju sa prethodnom odlukom kada je RS imala koeficijent 33,5%, a FBiH 63% te Brčko 3,5% sada je primjetna razlika u odnosu između entiteta.

Ipak, ako pratimo duži vremenski period primjetno je da se koeficijent za FBiH smanjuje, a za RS postepeno povećava. Naprimjer u drugom kvartalu 2017. Federaciji BiH je pripadalo 64,26%, RS-u 32,19%, dok je Brčko Distriktu i tada bio isti.

Podsjetimo Zoran Tegeltija je u sjedištu UIO BiH u Banjaluci dužnost preuzeo od odlazećeg direktora Mire Džakule. On je 18. maja imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje, a do imenovanja je bio na poziciji ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79