Foto: Bljesakinfo
Dolaze sa svih strana: Bračni par Bećirović izgradio selo

Dolaze sa svih strana: Bračni par Bećirović izgradio selo


Nekada se najljepše priče rađaju iz neočekivanih okolnosti. Tako je i priča Vesne i Esada Bećirović, koja je započela prije petnaestak godina s jednim slučajnim skretanjem s glavne ceste i ulaskom u selo Idbar.

“Tako je sve počelo. Došli smo slučajno na ovo mjesto i zaljubili se u njega na prvi pogled. Napravili malu vikendicu, a zatim odlučili stvoriti ‘Raj u raju'”, govori Vesna Bećirović, ostavljajući nas u dilemi je li to bila slučajnost ili jednostavno sudbina.

Velika brana, visoka više od 30 metara, okružena šumom, vodi do sela Idbara, smještenog između Konjica i Jablanice, podno vrhova Prenja. Predivni krajolici, rijeka Baščica i bogato zelenilo privukli su bračni par Bećirović da izgrade svoj raj. U harmoničnom Idbaru priroda se prikazuje u svom najljepšem obliku, svaka kućica pažljivo je izgrađena da priča svoju priču, a svaki kamen postavljen je s ljubavlju.

“Sve ovo su njegove ideje. Suprug je jako kreativan, a ja se uvijek bojim kiča i previše boja, ali on se zaigrao. To dijete koje čuči u njemu, vjerojatno. Zaigrao se i stvorio nešto dopadljivo ljudima, drugačije, nešto toplo srcu”, ističe Vesna. Esad je u ovom komadu prirode stvorio čudnovato mjesto s ulicama, trgovima i odajama, dajući imena koja su obilježila njihove živote. Ovdje možete prošetati ulicom putopisca Vehida Gunića, sjesti u vrt Kemala Montena ili prenoćiti u odajama Toše Proeskog.

U samom središtu sela smješten je restoran “Kod Amiđe Idriza” koji odiše bogatstvom bosanske kulture i nasljeđa. Svaki kutak restorana pomno je uređen detaljima koje je Esad pronašao na seoskim buvljacima ili u antikvarijatima, odišući elegancijom i nostalgijom. Vesna svakodnevno stvara specijalitete naših krajeva, a gostiju ne manjka.

“Dolaze sa svih strana, jako puno imamo domaćih gostiju. Ljeti kada je sezona dolazi nam i dijaspora. Zadnjih godina posebno smo zanimljivi Arapima. Kada krenu prema Kravicama ovo im je prva stanica iz Sarajeva”, govori Vesna.

Izgradnja etno sela trajala je dvije i po godine. Vesna i Esad su pravi primjeri dvoje zaljubljenika u prirodu i tradiciju. Njihova priča nije samo o kućicama s puno šarma, već o ljubavi, kreativnosti i predanosti.

“Mi smo dva vodenjaka, ne odustajemo, guramo kao dva bagera dvije stvari – upornost i ljubav. Ovo ovdje je ljubav”, zaključila je Vesna.

Etno selo “Raj u raju” nije samo turistička atrakcija, već simbol snova koji se ostvaruju. Vesna i Esad Bećirović pokazali su kako hrabrost, volja i ljubav mogu pretvoriti san u stvarnost, stvarajući mjesto koje odiše toplinom i elegancijom, privlačeći posjetitelje iz svih krajeva svijeta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija