Dolaze ‘tuzlanski’ transporteri: “Neće se zvati Šejtan ili ne znam kako”

Par dana nakon što su ulicama Istočnog Sarajeva prodefilirala oklopna vozila Despot i Vihor, premijer Tuzlanskog kantona najavljuje kako očekuju transportere, zlu ne trebalo. Ipak nije riječ o ishitrenom potezu, nego o dugo planiranoj nabavci koja je u proceduri već godinu. Mnogi pak smatraju da, ukoliko međunarodna zajednica ne reaguje, zbog prekomjernog naoružavanja u Republici Srpskoj, Federacija BiH neće ostati dužna.

Ulicama Tuzlanskog kantona, uskoro bi se mogli provozati oklopni transporteri, čija je namjena, kako je navedeno u tenderu, sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Kantonalni premijer, Irfan Halilagić na svojoj Facebook stranici najavio je nabavku.

“Očekujemo transportere. Neka ih i za parade. A i zlu ne trebalo”, napisao je Halilagić.

Halilagić: Očekujemo transportere. Neka ih i za parade, a i zlu ne trebalo

Iz Uprave policije ovog Kantona za N1 kažu, transporteri nisu nikakav odgovor na paradu oklopnih vozila u Republici Srpskoj. Isključivo su za potrebe policije. Tender je raspisan prije skoro godinu dana, i to međunarodni, višemilionski. A prema podacima iz tendera, najpovoljniji ponuđač do sada je kompanija KM trade Visoko.

A tuzlanskom poslu nadao se čak i bratunački Tehnički remont, kompanija koja je proizvela oklopna vozila MUP-a Republike Srpske, Despote i Vihore. Dati domaćoj proizvodnji prioritet, poručuje direktor ove firme, Slaven Ristić. Upitan kako bi se zvali u Federaciji BiH, Ristić se našalio:

“Neće se zvati Šejtan ili ne znam kako”, rekao je.

Upitan o tome zašto se na Despotima nalaze pravoslavne ikone, Ristić odgovara kako to nije njihova odluka.

“To je odluka MUP-a RS i moram da kažem da je najviše zaslužan i uz tehničku asistenciju upravo MUP RS. To je njihova zasluga. Mi sarađujemo kao sa bilo kim drugim. Mi sada sarađujemo sa MUP-om RS i pokušavamo da sarađujemo sa FUP-om i OS BiH. Pored Srbije mi na Blakanu jedini ovo radimo. Želimo se još razvijati”, naveo je direktor Tehničkog remonta Bratunac.

No činjenica je da paradiranje oklopnim vozilima većini stanovništva ulijeva strah i nemir. Mnogi smatraju da se Republika Srpska već izvijesno vrijeme prekomjereno naoružava, te da Despoti i Vihori prevazilaze granice policijskih potreba i ulaze u vojnu sferu.

Očekivano je da i Federacija BiH u određenom trenutku odgovori.

“Militarizacija zbog činjenice da su i Despot i Vihor rađeni po licenci tzv. Lazara, to je oklopno vozilo Republike Srbije, odnosno tamošnje vojske. Samo vozilo je rađeno na višenamjenskoj šasiji, znači vrlo pokretno vozilo koje razvija brzinu do 120 km na sat, nagib 50 stepeni, gaz mu je negdje oko pola metra, vrlo je pokretljivo”, ispričao je Hajrudin Žilić, bivši ministar unutrašnjih poslova TK.

“Ukoliko se ovakav trend nastavi onda ćete za posljedicu imati naoružavanje policijskih agencija u Federaciji i privatnih lica. Mislim da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica, a posebno Ured visokog predstavnika stavi tačku na naoružavanje, opremanje i zajedničku obuku s Ruskom Federacijom”, apeluje defendolog Nedžad Ahatović.

Na oklopna vozila poput Despota i Vihora moguće je ugraditi raznorazne oružane sisteme, upozoravaju stručnjaci, čime bi postala vojna vozila. No, u ovom trenutku to nije slučaj.

“Ona imaju opravdanje svoje namjene ali naglašavam za potrebe specijalnih policijskih jedinica i u samoj činjenici da MUP RS raspolaže s takvim vozilom ne vidim neku specijalnu sigurnosnu prijetnju”, izjavio nam je penzionisani policajac Dragan Mioković.

Kakav bi mogao biti odgovor Federacije BiH, hoće li i drugi kantoni poput Tuzlanskog u budućim nabavkama planirati masovnije naoružavanje, transportere, oklopna vozila, to predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, ne zabrinjava.

“Ako oni misle da oni treba da opreme svoju policiju nek rade, al nek se ne pozivaju na nas”, naveo je.

“Zamislite da Kanton Sarajevo koji ima budžet kao cijela Republika Srpska krene u naoružavanje”, upozorio je defendolog Ahatović. A Kanton Sarajevo trenutno nema nijedno oklopno vozilo. Federalna uprava policije posjeduje četiri, planiraju nabavku još jednog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79