Dom naroda Parlamenta BiH: Nije osiguran novac za izbore!

Na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH koja je razmatrala zahtjev pet delegata Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda – osiguranje novčanih sredstava za održavanje Općih izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.

Duga rasprava nije urodila plodom, tako delegati nisu usvojili jednu jedinu tačku dnevnog reda.

Iz Kluba bošnjačkog naroda ranije su u prijedlogu naveli da prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

Predložili su da Dom naroda na hitnoj sjednici donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine, što se nije desilo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79