Donatori SDA i HDZ-a dobijali poslove od države, ostale stranke tvrde da ih niko ne finansira

Deset od petnaest najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini nije prikazalo ni jednu marku donacija privatnih preduzeća za prošlu godinu. NIP, SBB, SDS, PDP, DNS, Naša Stranka, DEMOS, ASDA, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija tvrde da ih niko od privatnih preduzeća ne finansira, a samo manje donacije prikazali su SDA, HDZ, SNSD, SDP i DF.

Radi se o trendu koji je svake godine sve evidentniji, što pokazuje podatak CIK-a da su stranke u neizbornoj 2015. godini prikazale 1,1 milion KM donacija privatnih preduzeća, a 2021. godine svega 68.000. Izvještaj CIK-a o finansiranju stranaka za 2021. godinu pokazuje da je to najmanji prijavljeni iznos do sada i čini svega 0,29% ukupnih prihoda stranaka.

Ipak, podaci Transparency International u BiH pokazuju da stranke raspolažu sa daleko većim novcem od onoga koji prikazuju u svojim izvještajima, jer su prijavljeni prihodi i rashodi daleko manji od realnih. Tako je po podacima TI BiH u prošloj izbornoj kampanji 15 najvećih partija na samo dva oblika oglašavanja potrošilo gotovo 1,5 miliona KM više od onoga što je navedeno u njihovim izvještajima kao ukupan trošak izborne kampanje, a odakle je taj novac došao nije poznato.

Donatori stranaka dobijaju unosne poslove
Od 68.000 KM prijavljenih donacija privatnih preduzeća, skoro 57.000 KM prijavile su SNSD, SDA i HDZ BIH. Među donatorima SDA u Travniku nalazi se preduzeće MERKEZ OIL koje je samo prošle godine sa Općinom Travnik, u kojoj je SDA na vlasti, dobilo poslove vrijedne preko 375.000 KM za izvođenje javnih radova. Zbog ovog slučaja TI BIH je podnio prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH, jer Zakon o finansiranju političkih stranaka zabranjuje strankama da primaju donacije od preduzeća koja su sklapala poslove sa organima izvršne vlasti vrjednije od 10.000 KM u jednoj godini.

Isto tako, jedan od donatora HDZ BiH ROCO COMMERCE D.O.O. dobio je poslove odlokalnih vlasti u Livnu, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru vrijedne preko 213.000 KM. Takođe, zanimljivo je da je u izbornoj 2020. godini ovo preduzeće koje finansira HDZ BiH dobilo od lokalnih vlasti u Livnu i Trnovu dva tendera vrijedna preko 10 miliona KM za izvođenje javnih radova. Isti slučaj je i sa firmom ZABRIŠĆE B&M D.O.O. iz Livna koje je doniralo HDZ BIH, a koje je u 2021. sklopilo ugovore sa organima izvršne vlast vrijedne preko 28.000 KM pa je i ove slučajeve TI BIH prijavio Centralnoj izbornoj komisiji. Najveći donator HDZ-a BiH je MCI iz Širokog Brijega, zastupnik brojnih stranih brendova i jedan od vodećih distributera u BiH.

SNSD je ove godine prvi put poslije 2016. godine prijavio tri donacije vrijedne 30.000 KM od tri privatna preduzeća. Jedan od njih Drvoprodex doo prošle godine dobio je tender od jedne osnovne škole vrijedan preko 24.700 KM, ali tom preduzeću zakon ne zabranjuje da finansira stranku jer se zabrana odnosi samo na ona preduzeća koja posluju sa institucijama izvršne vlasti. TI BiH se već dugo zalaže za unapređenje Zakona o finansiranju partija kako bi se ova zabrana proširila na javna preduzeća i javne ustanove.

Kome duguju političke partije
Političke stranke uprkos sve manjim donacijama koje prikazuju i sve većim troškovima kampanje uspijevaju svake godine značajno smanjiti dugove koji su 2018. godine iznosili oko 11 miliona maraka. Po podacima CIK-a ti su dugovi u 2021. godini smanjeni na oko 7 miliona KM, iako su stranke u odnosu na 2018. godinu ostvarile 4 miliona manje prihode.

Socijalistička partija još nije izmirila dug od oko 80.000 KM prema preduzeću 6. novembar iz Zvornika u vlasništvu porodice njihovog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Jakova Galića. Ovaj dug SP prikazuje godinama, a radi se o preduzeću koje posluje sa državom i koje po zakonu ne može donirati političku stranku.

Po istoj matrici Nezavisni blok od 2018. godine duguje 50.000 firmi Divel d.o.o. iz Sarajeva na ime pozajmice, a u izvještaju se navodi da je dug trebao biti vraćen 2019. godine. Radi se o preduzeću koje godinama dobija vrijedne poslove od Cesta Federacije BiH.

DNS je tako uspio smanjiti dugove prema preduzeću Porsche finance group sa 92.000 na oko 66.000. SDP više ne duguje kontroverznim firmama ANALYTICS EXPERT D.O.O. i Promotiv doo iz Širokog Brijega koja je Služba za reviziju CIK-a identifikovala je kao sporna i zaključila da je ova stranka prekršila Zakon o finansiranju političkih partija. Najveći povjerilac ove stranke sada je preduzeće ESO PROMET iz Stoca kojem SDP duguje preko 440.000 KM.

Demokratska fronta smanjila je za preko 320.000 KM obaveze prema DIRECT MEDIA d.o.o. i Ascanius Media d.o.o koji su i dalje najveći povjerioci ove stranke.

Po podacima CIK, stranke su prošle godine iz budžeta na svim nivoima vlasti dobile oko 18 miliona KM, što je za oko 2,7 miliona manje nego 2020. godine, ali je većina partija uspjela smanjiti obaveze prema povjeriocima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79