Donorska mreža u BiH ugrožena finansijski: Apel za sistemsko rješenje

Donorska mreža u BiH ugrožena finansijski: Apel za sistemsko rješenje


Donorska mreža Bosne i Hercegovine, koja okuplja oko 80.000 građana s donorskim karticama, suočava se s financijskim izazovima koji prijete njezinom opstanku. Bez hitnog pronalaženja sistemskog rješenja za financiranje, postoji realna opasnost od gašenja ove organizacije koja igra ključnu ulogu u promociji donorske svijesti i podršci transplantaciji organa.

Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH, ističe da organizacija, osnovana prije 20 godina, trenutno funkcionira zahvaljujući entuzijazmu ljekara i pacijenata. Međutim, potrebno je strateško rješenje i angažman institucija kako bi se osigurala budućnost Donorske mreže.

U Bosni i Hercegovini nedostaje jedinstven krovni zakon o transplantaciji, a zemlja nije članica Eurotransplant mreže. Donorska mreža BiH djeluje kao nevladina organizacija, fokusirana na savjetodavnu i edukativnu ulogu. Nedostatak podrške institucija i zakonodavstva postavlja Donorsku mrežu u izazovan položaj.

Donorska mreža BiH provodi kampanje dva puta godišnje kako bi potaknula interes za donorske kartice, no potrebno je dugoročno rješenje kako bi se održala njihova djelotvornost. Nedostatak promocije donorstva dovodi do smanjenog broja transplantacija, a organizacija je apelirala na Ministarstvo civilnih poslova BiH za podršku.

Ministarstvo civilnih poslova BiH razmatra mogućnost podrške kroz planirana grant sredstva u Zakonu o budžetu institucija BiH za 2024. godinu. Cilj je promovirati važnost donorstva i ispuniti uvjete za članstvo BiH u Eurotransplantu, pokazujući interes za dugoročno rješenje u ovoj ključnoj sferi zdravstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija