Dr. Edin Čengić: Sve više od 30 maraka za test je bogaćenje

Dr. Edin Čengić: Sve više od 30 maraka za test je bogaćenje


Direktor Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu govori o pismu direktorici KCUS-a, reakcijama kolega i testiranjima u ustanovi koju vodi.

Jeste li očekivali ograđivanje kolega iz Vašeg grada i Kantona nakon pisma koje ste uputili direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, tražeći od nje da riješi problem čekanja na rezultate testa na Covid-19 kod pacijenata koji trebaju ljekarski tretman na KCUS-u?

– Iskreno, bio sam, kako sam i izjavio u reagovanju, iznenađen obraćanjem ministra, direktora ZZO-a i osobe koja obavlja funkciju direktorice Kantonalne bolnice. Smatrao sam da njihova prevashodna briga treba biti dobrobit pacijenata iz našeg Kantona, a ne to da li će neko biti uvrijeđen, potresen ili ljut zato što mu se obraćam.

Vraćen s hemoterapije

Naprotiv, očekivao sam da me podrže, što je bilo sasvim prirodno, ali oni su reagovali kako su reagovali, iako su ih iskustva pacijenata i kolega ne samo u BPK-u već i iz drugih kantona, ekspresno demantovala.

Iako ste naveli kako je Vaš motiv isključivo briga za pacijente kojima treba brza usluga, očekujete li probleme nakon tog poteza?
– Ne očekujem probleme, jer ne vidim da sam i u čemu pogriješio, ali se osjećam moralno poražen ovakvim reakcijama.

Koliko ustanova na čijem ste čelu inače čeka rezultate testova koji se rade na KCUS-u?

– Normalno smo rezultate saznavali unutar 24 sata, a pisani nalaz dobivali unutar 48 sati. Nakon kašnjenja nalaza koji su bili povod moga obraćanja, nismo više imali slučajeva da se pacijenti žale da im nije stigao na vrijeme nalaz.

S kakvim ste se sve slučajevima susreli u posljednje vrijeme, a koji su očigledno bili povod da se obratite direktorici najveće zdravstvene ustanove u državi?

– Bilo je nekoliko slučajeva pacijenata koji su čekali nalaz duže od dva dana, a bio im je neophodan da bi ostvarili zdravstvenu uslugu na KCUS-u. Jednom pacijentu bris je uzet 23. 6, tako da je zbog kašnjenja nalaza bio vraćen s hemoterapije koju je trebao imati 26. 6. Drugi pacijent je, da bi uradio gastroskopiju, dao bris 22. 6, a 26. 6. još je čekao nalaz.

Direktor DZ-a Goražde: Prevashodna briga je dobrobit pacijenata, a ne da li je neko uvrijeđen

Jedna pacijentica nas je zvala s Neurohirurške klinike i rekla da je ne žele primiti na pregled, jer nema nalaza pošto još nije bio stigao u Goražde kada je ona krenula na pregled, pa smo uspjeli da nam se nalaz profaksa sa Mikrobiologije, slikali ga i poslali Viberom, ali ni to joj nisu htjeli uvažiti dok nije donijela nalaz fizički.

Kako je moguće da svugdje u BiH serološki test košta 60, a samo u Domu zdravlja Goražde 30 maraka? Dok drugi kažu kako cijena može pasti samo uz neke subvencije vlasti, Vi radite. Kako?

– Cijenu diktiraju troškovi. Našu ustanovu serološki test po jednom pacijentu (reagensi i potrošni materijal) košta 12 KM, tako da je 30 KM ekonomski razumna cijena, jer nam nije cilj da se na testovima bogatimo, već da cijena bude dostupna, da pokrijemo troškove i da nam ostane određeni iznos, što je čista ekonomska računica.

Svi koji žele doći u Goražde da se testiraju trebaju nazvati našu laboratoriju i zakazati termin

Da je ona ispravna, govori ogromno interesovanje iz cijele BiH za testiranje kod nas. Zašto drugi ne mogu ići s nižim cijenama, ne znam.

Cijena reagensa

Moguće da ih reagensi skuplje koštaju, jer različiti dobavljači daju različite cijene, ili misle da će se obogatiti nudeći skupu uslugu koju upravo zbog cijene niko neće htjeti kada ima jeftinije, a jednako kvalitetno, što je sasvim neekonomski način razmišljanja.

Ako neko iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine želi uraditi serološki test u Goraždu, da li je potrebna najava, budući da su mnogi pohrlili u Vašu ustanovu?
– Građani iz drugih krajeva BiH svakodnevno zovu i zakazuju se, i mi maksimalno fleksibilno izlazimo ususret dajući im termine koji im odgovaraju, jer mnogi kada se zapute u Crnu Goru, svrate do nas, urade test koji bude gotov otprilike za jedan sat i nastave put prenosi Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija