Regija BiH Dr. Karamehić: Vlast je kriva što još nemamo vakcina

Dr. Karamehić: Vlast je kriva što još nemamo vakcina

– Za ovu situaciju kriva je aktuelna vlast. Pandemija traje godinu i već se zna da se jedino može imunizacijom spriječiti njeno daljnje širenje. Ima načina, osim Evropske unije, što je samo jedan od mehanizama nabavke i koji daje 20 posto samo vakcina, da se ona nabavi. Postoje direktna pregovaranja s kompanijama koje proizvode vakcine, dogovori o plaćanju i preuzimanju, a ne čekati da je neko drugi nabavi – kazao je Karamehić.

Dodaje da je to tako uradila Hrvatska, koja je članica EU, ali Srbija nije članica, a već je počela s vakcinacijom.

Karamehić: Ne vidim reakcije vlasti


– Ne vidim nikakvih reakcija naše vlasti. To niko i ne spominje. Oni samo govore o tom kolapsu EU. Pa EU daje samo 20 posto, a da bismo mi imali uspješnu vakcinaciju jedne zemlje moramo u kratkom periodu vakcinisati što veći broj ljudi u ovom slučaju, između 65 i 70 posto, kako bi se postigao kolektivni imunitet – ističe Karamehić.

Na informacije da će vakcina doći tek u drugom kvartalu sljedeće godine, Karamehić je istakao da to znači da će imunizacija djelovati tek u maju ili junu 2021.

– To je zbog toga što vakcina ne djeluje odmah, isti dan. Znači, u 28 dana daju se dvije vakcine i dok se stvore antitijela treba još mjesec. Kada se to sve sabere i oduzme, to je maj ili juni. Treba pitati Vijeće ministarstva i Ministarstvo zdravstva imaju li pare za to i jesu li odgovorni za to. Oni trebaju dati odgovore narodu zbog čega nisu posao uradili kao što su to uradile susjedne zemlje – kazao je za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79