Dr. Pilav: Nema testiranja na lični zahtjev, zatvorili smo pet klastera u KS i pratimo ih

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo dr. Aida Pilav, kazala je na današnjoj press konferenciji da je u odnosu na jučer, u Kantonu Sarajevo potvrđena još jedna pozitivna osoba.

– Radi se o ženi starije životne dobi, ona je hospitalizirana i stanje je stabilno. Ukupno do sada u KS u izolaciji je 1.608 osoba, a iz izolacije je izašlo 364. Ukupno testiranih je 63, pozitivnih je deset. Napominjem da se intenzivnije krenulo sa testiranjem, prate se klasteri i zdravstveno stanje osoba u tim klasterima. Još jednom napominjem da se testiranje radi u trenutku razvijanja prvih akutnih respiratornih simptima i pojave temperature.

Pratimo klastere, promjene zdravstvenog stanja tih osoba. Napominjem da testiranja na lični zahtjev neće biti, jer su moguće dobijanja negativnih rezultata, a ukoliko se to ne desi u pravo vrijem shodno kliničkoj slici, i onda narušavamo epidemiološki okvir koji imamo, i toga se bojimo. Sugrađane molimo da budu u stalanom kontkatu sa našim zdravstvenim službama i da postupaju strogo po pravilima. Epidemiološka situacija je pod kontrolom jer smo zatvorili pet klastera i pratimo ih, stoga nema mjesta panicima, svi smo dio iste priče- poručila je dr. Pilav.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79