Drama u bh. instituciji: Čije pismo je uznemirilo visoke policijske rukovodioce Europola u Haagu

Drama u bh. instituciji: Čije pismo je uznemirilo visoke policijske rukovodioce Europola u Haagu


Iako ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kao jedan od svojih velikih uspjeha u približavanju BiH ističe uspostavu kontakt tačke za Europol u ministarstvu čijim radom rukovodi već duže vrijeme stanje u toj organizacijskoj cjelini, blago rečeno, je zabrinjavajuće.

Naime, kako saznaje Crna-Hronika, međuljudski odnosi u Bh. kontak tački za saradnju sa EUROPOLOM su na ivici pucanja.

Od prvog dana uspostave kontakt tačke, postoji snažan animozitet između dvije policijske službenice koje se preljevaju i na ostale uposlenike kontakt tačke.

S jedne strane nalazi se Irena Marelja koja dolazi iz Granične policije BiH a sa druge Kristina Jozić iz Direkcije za koordinaciju policijskih organa.

Prema našim informacijama sukob između ove dvije rukovodeće službenice u BH Europolu kulminirao je prijavom Jozićke protiv Marelje dostavljene sigurnosnim organima u BiH.

Jozićka koja je vrlo bliska Đuri Kneževiću Zamjeniku direktora Direkcije za koordinaciju policijskih organa koji ju i nominirao u BH Europol, nije se pomirila sa činjenicom da je Marelja a ne ona na čelu BH Europola. Knežević se svim silama trudio da na čelo BH Europola imenuje svoju ljubimicu Jozićku ali u tome nije uspio jer je Mareljina prethodnica Spomenka Markulj koja je prethodno smjenjena sa te pozicije dolazila također iz Granične policije BiH, koja je najveća policijska agencija na novou BiH, pa je i normalno da kadar iz te agencije u ovom slučaju ima primat.

Sve to i čitav niz drugih suspektnih radnji počinjenih od dijela uposlenika BH Europola, uočenih od strane drugih službenika unutar BH Europola i počinjenih tokom postupanja sa zaštičenim operativnim podacima pristiglim iz centrale Europola rezultirali su skandalom bez presedana.

Za taj skandal pobrinuo se Ramo Isak ministar MUP-a FBiH koji je centralu Europola, obavjestio o neshvatljivom haosu unutar Bh. Kontak tačke za Europol.

Stvari se ovdje već mjesecima stavljaju pod tepih što je očito poslužilo Isaku da umjesto domaćih alarmira institucije van BiH. Da li je to ispravan potez pokazat će se ubrzo, jer kako Crna-Hronika doznaje pismo ministra Isaka ozbiljno je uznemirio visoke policijske rukovodioce Europola u Haagu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija