Draško Stanivuković ljut zbog Sarajeva: Na našem spomeniku Tvrtku će pisati “kralj Srba Bosne”

U Sarajevu, ispred zgrade Predsjedništva BiH danas je postavljen spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Odmah nakon Sarajeva, izgleda da bi i Banja Luka mogla dobiti spomenik kralja Tvrtka I Kotromanića i bana Kulina.

To je saopštio gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, a rezultat toga je političko prepucavanje sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i prisvajanja bosanskih historijskih ličnosti.

Banja Luka bi mogla izgraditi spomenike bosanskom kralju Tvrtku i banu Kulinu!

Stanivuković je prije dva dana optužio Karić prisvaja i falsifikuje tuđu historiju, a sada je poručio kako će na njegovom spomeniku pisati da je Tvrtko “kralj Srba”.

“Da li u Sarajevu znaju da Povelja Кulina bana, na čiju godišnjicu potpisivanja je, doduše, pod okriljem noći, otkriven spomenik kralju Tvrtku, počinje riječima „U ime Oca i Sina i Svetoga Duha“. Baš te riječi bit će ispisane na spomeniku Кulinu banu u Banjoj Luci. Već sam rekao da će Banja Luka ispraviti nepravdu koju je Sarajevo načinilo prema kralju Tvrtku, na čijem će spomeniku, koji ćemo po danu i uz program dostojanstven onoga što je on bio, postaviti u našem gradu i na kojem će pisati njegova zvanična titula „kralj Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana“”, rekao je on.

Stanivuković tvrdi i da je on još prije nekoliko mjeseci najavio postavljanje spomenika kralju Tvrtku.

“Jasno se vidi da naša politika nije reaktivna, nego proaktivna, jer obaveza Banje Luke jeste da se bori za očuvanje identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, a kao Srbin mogu biti ponosan na vjekovnu istoriju koja čini duhovno bogatstvo našeg naroda”, poručio je Stanivuković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79