Državljani BiH nisu se obraćali Ambasadi za pomoć da napuste Ukrajinu

Prema informacijama Ambasade BiH u Budimpešti, koja nerezidentno zastupa interese BiH u Ukrajini, mali broj državljana BiH nalazi se u Ukrajini i borave na privremenoj osnovi kao pripadnici Misije OEBS u toj zemlji.

Kako je Feni rečeno u Ministarstvu spoljnjih poslova BiH, Ambasadi se za sada niko od građana BiH nije obratio sa zahtjevom za pomoć u napuštanju teritorije Ukrajine.

Ministarstvo vanjskih poslova inače nema nadležnost niti ovlaštenje za vođenje evidencije o boravku bh. državljana u inostranstvu niti su oni obavezni da se prijavljuju nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH tokom boravka u inostranstvu, tako da Ministarstvo može raspolagati samo nezvaničnim procjenama.

Ipak Ministarstvo je državljanima BiH preporučilo da izbjegavaju putovanje u područja u Ukrajini gdje je, prema medijskim izvještajima, registrovano pogoršanje bezbjednosne situacije i koncentracija vojnih snaga.

“Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine, bh. državljanima savjetujemo da do daljnjeg odgode putovanja koja nisu nužna. Ukoliko nisu u mogućnosti odgoditi putovanje zbog ranije preuzetih obaveza i zakazanih termina savjetujemo oprez i svakodnevno informiranje o trenutnoj situaciji iz pouzdanih i raspoloživih izvora”, rečeno je.

Također, bh. građane uputili su da je za konzularnu pomoć nadležna Ambasada Bosne i Hercegovine u Mađarskoj.

Više od deset zemalja pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle osoblje ambasade iz glavnog grada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79