Državni Parlament razmatra formiranje Vrhovnog suda i dopune zakona

Državni Parlament razmatra formiranje Vrhovnog suda i dopune zakona


Državni Parlament danas raspravlja o formiranju Vrhovnog suda, što predstavlja ključni korak u jačanju pravnog sistema Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za danas, nalazi se razmatranje principa Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine. Predlagač ovog zakona je poslanik Denis Zvizdić iz stranke NIP.

Prethodno održana sjednica Ustavnopravne komisije nije uspjela postići konsenzus o usaglašenosti predloženog zakona sa ustavom i pravnim sistemom BiH, te je zakon vraćen na ponovno razmatranje. Ovaj zakon treba regulirati organizaciju, nadležnost, transparentnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i radom Vrhovnog suda BiH, koji će biti najviši kasacioni sud u zemlji.

Denis Zvizdić naglašava da postoji više razloga za donošenje ovog zakona. BiH je jedina zemlja u regionu koja nema Vrhovni sud, što je također u suprotnosti sa mišljenjem o članstvu u EU. Osim toga, nedostatak ovog suda predstavlja pravnu prazninu u bh. pravosuđu.

Osim zakona o Vrhovnom sudu, na dnevnom redu je i razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložen od strane Doma naroda državnog parlamenta. Ove dopune imaju za cilj popunjavanje pravnih praznina u trenutno važećem propisu.

Također, na sjednici će se razmatrati i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, predložen od strane poslanika Nihada Omerovića iz stranke NIP.

Osim navedenih zakonskih prijedloga, na dnevnom redu su i imenovanje Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH te nekoliko izvještaja i poslaničkih inicijativa.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obećava značajne rasprave o ključnim pitanjima pravosuđa i državne sigurnosti, što će biti od velikog značaja za budućnost Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija