Duraković poziva Tužilaštvo BiH da reaguje na obrazovni program u RS koji veliča ratne zločince

Duraković poziva Tužilaštvo BiH da reaguje na obrazovni program u RS koji veliča ratne zločince


Potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković pozvao je Tužilaštvo BiH da reaguje na novu nastavnu jedinicu koja je uvedena u nastavni plan i program za historiju u devetom razredu osnovnih škola u ovom bh. entitetu.

“Danas je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u entitetu Republika Srpska po kojem je uvedena nova nastavna tema ‘Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat’. U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću – ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima”, navodi Duraković.

On je također naglasio da će djeca učiti o uzrocima i posljedicama “odbrambeno-otadžbinskog rata” bez spominjanja genocida, etničkog čišćenja i drugih zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

“Istoj onoj Republici Srpskoj koja grca u dugovima i u kojoj je sve manje djece koju će učiti o historiji koju nijedna civilizovana država svijeta nije – niti će ikada priznati, što se i dokazalo Rezolucijom o genocidu u Srebrenici. Pitam, vrlo konkretno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – šta radite i gdje ste dok zvanične institucije entiteta Republika Srpska otvoreno i javno kroz nastavni plan i program veličaju ratne zločince? Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj nastavni plan i program da li znate da činite krivično djelo”, ističe Duraković.

Duraković je postavio pitanja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, pitajući ih šta će učiniti povodom veličanja ratnih zločinaca kroz obrazovni sistem i da li će dozvoliti da se Ratko Mladić, osuđeni za genocid, prikazuje kao heroj.

Također je upitao zvaničnike da li će dopustiti da se djeca indoktriniraju i kako će reagirati na ovu situaciju koja, prema njegovim riječima, predstavlja krivično djelo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija