Dva SDA načelnika nisu dali podatke Urede za borbu protiv korupcije KS: Zašto?

Dva SDA načelnika nisu dali podatke Urede za borbu protiv korupcije KS: Zašto?


Oba čelnika općina nisu pristupila sistemu transparentosti odnosno javnim registrima Ureda za borbu protiv korupcije KS. Kada je u pitanju Berilo, postaje jasnije i zbog čega

Ako na stranici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS pokušate naći podatke o zaposlenima u Općini Trnovo, ili o imenovanim licima u toj općini, ili pak podatke o imovini u nekom od registara koje ovaj ured vodi – nećete ih pronaći.

Isto tako nećete pronaći ni podatke o javnim nabavkama provedenim u Općini Trnovo, kao ni o podsticajima poljoprivredi. Jednako tako, nema ni podataka o poticajima razvoja male privrede, nema ni javnih oglasa ni javnih poziva raspisanim u Općini Trnovo. Također, u registrima Ureda nema podataka o transferima niti o ugovorima o djelu Općine Trnovo.

Registar zaposlenih u KS nema podataka o Općini Trnovo

Informacioni sistem

Nema ih, jer Općina Trnovo na čelu sa uhapšenim načelnikom Ibrom Berilom, za razliku od drugih općina i institucija u javnom sektoru KS, nikada nije pristupila informacionom sistemu Ureda, odnosno nikada nije odobrila direktno preuzimanje navedenih podataka koje trebaju biti od interesa javnosti.

Samim time, nije pristala da bude dio sistema transparentnosti u KS, da šira javnost ima uvid u to ko se sve zapošljava, kako se i kome dijele transferi i poticaji, s kim se sklapaju ugovori o djelu. Ukoliko se uzme u obzir policijsko-pravosudna akcija pokrenuta u proteklim danima zbog dešavanja u Trnovu i na Bjelašnici, to možda i ne čudi.

Kao što je poznato, načelnik Berilo, kojem je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor, osumnjičen je za nezakonitu gradnju na području Bjelašnice, pogodovanje privatnim građevinskim kompanijama i primanje dara u ovoj višemilionskoj korupcijskoj aferi. Zajedno s njim u akciji Tužilaštva KS kodnog naziva „Incitat“ i kao osumnjičene osobe se tretiraju i određeni službenici Općine Trnovo, zatim privatni investitor i bivši direktor Sarajevo šuma Nermin Demirović.
Pogodovanje u Hadžićima

No nije Berilo jedini općinski načelnik koji nije pristao biti dio sistema transparentnosti. U pomenutim registrima ne možete naći ni podatke o Općini Hadžići na čijem čelu je načelnik Hamdo Ejubović koji se na ovoj poziciji nalazi već dvije decenije.

Registar javnih oglasa nema podataka o Općini Hadžići

Prema pisanju u medijima u Tužilaštvu KS se nalazi niz aktivnih predmeta formiranih na osnovu podnesenih prijava u kojima je prvoprijavljeni Ejubović.

Jedan od njih se odnosi i na nezakonito izdavanje dozvola za gradnju odnosno omogućavanje protupravne imovinske koristi privatnom investitoru, kao i nezakonito premještenja i davanja otkaza u Općini o čemu je pisao Fokus.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija