Dvije kompanije objavile da imaju učinkovit lijek za teške pacijenate zaražene koronavirusom

Dvije kompanije objavile da imaju učinkovit lijek za teške pacijenate zaražene koronavirusom


Kompanije Relief Therapeutics i NeuroRx su objavile da njihov lijek RLF-100 (aviptadil) pokazuje pozitivne rezultate kod pacijenata oboljelih od koronavirusa, sa teškom kliničkom slikom.

U RS žele rusko cjepivo, a u FBiH ne: Jedni žele stati u red za njega, drugi čekaju EU

Direktor kompanije Relief Therapeutics je kazao kako je optimističan kada je u pitanju lijek za pacijente oboljele od koronavirusa. U pitanju je RLF-100, odnosno aviptadil, a nadaju se i da će u narednih nekoliko mjeseci dobiti odobrenje za liječenje ovim lijekom.

Ova švajcarska grupa posjeduje prava na lijek u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, a njezin američki partner NeuroRx u toj državi provodi klinička ispitivanja lijeka na koronavirusom zaraženim pacijentima koji su teško bolesni.

Američka Uprava za hranu i lijekove je ranije odobrila aviptadil za hitno liječenje teških pacijenata oboljelih od COVID-19 iako nisu dio kliničkog ispitivanja koje provodi NeuroRx.

Ove dvije kompanije su u zajedničkom saopćenju objavile da su ljekari završili svoj prvi izvještaj o oporavku pacijenata koji su koristili RLF-100 prilikom liječenja od koronavirusa.

U izvještaju se navodi da je 54-godišnji muškarac, koji je obolio od COVID-19, nakon četiri dana liječenja s RLF-100 skinut sa aparata za mehaničko disanje. Slični rezultati su kasnije zabilježeni kod više od 15 pacijenata tvrde ljekari Houston Methodist bolnice koji su liječili ove pacijente.

U saopćenju Relief Therapeuticsa i NeuroRxa se tvrdi i da su nezavisni istraživači iz Brazila izvijestili o tome da aviptadil blokira replikaciju koronavirusa u ljudskim stanicama pluća i imunološkim stanicama prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija