Džaferović i Komšić optužuju Dodika za nešto što su odbili prije godinu dana

Danas je u Sarajevu održana hitna sjednica Predsjedništva BiH zbog migrantske krize, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je predložio da pripadnici Oružanih snaga čuvaju granicu, što je Šefik Džaferović podržao.

Podsjetimo, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u martu 2018. godine rekao je da granicu prema rutama odakle dolaze migranti treba učiniti neprolaznom, odnosno potpuno je hermetički zatvoriti, isto kao što je učinila Evropa.

Tada su taj prijedlog odbili, a Dodika je za njegov prijedlog i javnost osudila.

Sada nakon više od godinu dana, Komšiću i Džaferoviću je opet Dodik kriv, ovaj put jer je Dodik odbio da se migranti rasporede po cijeloj BiH, pa tako i na teritoriju Republike Srpske.

“Moji stavovi kada su u pitanju migrantska kriza: BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata. Drugo, teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv. Treće, prema migrantima se moramo podnositi humano i četvrto, migranti moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine – rekao je danas Džaferović.

Džaferović: Dodik odbio da se migranti rasporede po cijeloj BiH

Komšić je danas podsjetio javnost na želje Milorada Dodika od prošle godine.

“Nadam se da će do održavanja sljedeće sjednice Predsjedništva, gospodin Dodik promijeniti mišljenje, kao što je to već radio dosada. Treba podsjećati stalno na to da je, upravo gospodin Dodik, bio prvi koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice. Koliko se sjećam u maju mjesecu prošle godine, pitao je zbog čega armija postoji, sta rade, ako ne mogu stati na granice”, poručio je Komšić.

Komšić: Dodik je prošle godine tražio angažman OSBiH, sada odbija!?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon današnje sjednice održane u Sarajevu, zajedno s druga dva člana, da nije prihvatio inicijativu da se duž granice Bosne i Hercegovine rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.

Milorad predvidio šta će se desiti, građani ga osudili: Kad je Dodik htio Džaferović i Komšić nisu, sada Dodik neće angažman OS BiH

“Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim”, rekao je Dodik.

Ostaje pitanje, zašto su Džaferović i Komšić odbili Dodika, a danas im nije pravo kada Dodik odbije njih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments