Džaferović na pitanje o islamofobiji podsjetio na Kolindinu izjavu o 10.000 ratnika ISIL-a u BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine borave u Antaliji na diplomatskom forumu o temi “Inovativna diplomatija: novo doba, novi pristupi”. Na forumu je govorio i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Džaferović se obratio na panelu “Regionalna solidarnost: lekcije koje smo naučili iz pandemije”, istakavši da je pandemija Covid-19 je bila prva globalna kriza, koja je pogodila uistinu cijeli svijet, bez izuzetka.

Džaferović je kazao da populisti, ekstremisti, nacionalisti i islamofobi nikada nisu riješili nijedan problem, već samo da stvaraju nove probleme.

“Jedinu korist od populizma imaju samo populisti koji žele da prevare narod na izborima. Populizam je negativna pojava. Treba govoriti realno kako jeste. Populizam je prevara naroda. Kada je u pitanju ekstremizam, terorizam, teroristi nikada nije riješili nijedan problem, proizvode samo nove probleme. BiH je članica Globalne alijanse za borbu protiv terorizma. Donijeli smo važne zakone. Bosna i Hercegovina je prva donijela zakon o odlasku bh. državljana u druge države na strana ratišta. Sve ovo govorim jer stvari moramo realno posmatrati”, kazao je Džaferović.

Naglasio je da ono što posebno smeta jeste rastuća islamofobija, te da je to nešto što je proizvod onih koji bi da naprave sukob civilizacija, sukob sa islamom, sukob sa muslimanima.

Diplomatski forum u Antaliji
Diplomatski forum u Antaliji

“Vrlo često se upotrebljava termin ‘islamski terorizam’. Teroristi nemaju ni nacije i nijedna vjera, posebno ne islam, to ne propagira. Taj naziv dolazi od onih koji imaju islamofobne poglede”, kazao je.

Govoreći o Balkanu kao multietničkom regionu, kazao da je potrebna saradnja i međusobno pomaganje, a ne klevetanje, te je podsjetio na izjavu bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ne imenujući je direktno.

“Imali smo šefove država koji su govorili o tome da se u BiH sa sirijskog ratišta vraća ili vratilo 10.000 boraca ISIS-a. To je najobičnija laž koju je izgovorio šef jedne naše susjedne države. Mi smo naravno na to reagovali. BiH je država koja je prva donijela zakon o zabrani odlaska vlastitih državljana u bilo koje vojne formacije u svijetu”, kazao je Džaferović, govoreći o islamofobiji.

Džaferović je govorio i o krizi multilateralizma, u kontekstu pandemije, kazavši da su multilateralni mehanizmi pokazali velike slabosti na početku pandemije.

“Suočavali smo se sa nestašicom potrebnih zdravstvenih sredstava. Slična situacija bila je s vakcinama. U takvoj situaciji dobili smo podršku drugih država. Koristim ovu priliku u Antaliji da zahvalim vlastima Republike Turske jer su nam pritekle u pomoć sa vakcinama”, kazao je.

Džaferović je ipak pohvalio izuzetnu ulogu Evropske unije u pomoći i podršci BiH, nakon inicijalne faze pandemije.

Diplomatski forum u Antaliji
Diplomatski forum u Antaliji

“Kako je vrijeme prolazilo stvari su postajale normalnije. EU u prvoj momentu uopće nije reagirala na pravi način. Na to smo upozoravali i mi iz BiH. Ali nakon dva ili tri mjeseca nakon što se vidjelo kuda treba ići, EU je kao multilateralni mehanizam dala najizdašniju”, dodao je.

On je pozvao na jačanje svih multilateralnih organizacija, počev od Ujedinjenih nacija, preko EU i NATO saveza pa do regionalnih platformi piše Klix.

“Moramo jačati sve vidove regionalne saradnje. Bosna i Hercegovina treba postati EU i članica NATO saveza. O tome postoje unutarnji prijepori, ali institucije su donijele odgovarajuće odluke”, kazao je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79