Džaferović: Najbolji sinovi ove zemlje su svoje živote ugradili u cjelovitu BiH

Drugog dana Ramazanskog bajrama na Šehidskom spomen mezarju “Kovači“ u Sarajevu, učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca, obilježen je Dan šehida.

Cvijeće i vijence su položili članovi porodica šehida, delegacije boračkih udruženja, predstavnici državnih organa vlasti, Oružanih snaga BiH te politički predstavnici.

Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Retrogradne snage su žive

Programu je prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je rekao da se građani danas sjećaju i odaju poštovanje najboljim sinovima BiH, onima koji su najzaslužniji za slobodu koju uživamo u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi BiH.

– Šehidi ne zaboravljaju i nikada se neće zaboraviti. Bosanskohercegovački šehidi i poginuli borci Armije Republike BiH su najbolji sinovi ove zemlje koji su svoje živote ugradili u cjelovitu BiH i slobodu. Moramo se boriti za ovo za što su se borili bh. šehidi, a to je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda, na svakom njenom pedlju. Ona je u interesu svih nas i svih građana koji žive u BiH – kazao je Džaferović.

Naglasio je da je su i nakon 25 godina nakon Dejtona, još uvijek žive retrogradne snage koje bi željele da ostvaruju one ciljeve koje ni ratom nisu mogli ostvariti.

– Danas im poručujem da nikada u tome neće uspjeti. Samo bespotrebno gube i naše i svoje vrjeme i bespotrebno tapkamo u mjestu. Treba da snažno napravimo iskorak na izgradnji cjelovite demokratske BiH, da idemo svojim evropskim putem, NATO putem, to je jedina i najbolja mogućnost za našu državu sve nas koji ovdje živimo – rekao je Džaferović.

Nećemo ih zaboraviti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u svom obraćanju kazao je da “BiH prepuna šehida, koji su svojom krvlju natopili njena njedra”.

– Danas smo ovdje da izrazimo svoje duboko poštovanje prema njima, prema njihovoj žrtvi i evo kao da slušamo njihovu poruku, da bi se živjelo časno i opstalo mora se pokazati spremnost na žrtvu, spremnost da se žrtvuju najveće dragocjenosti. Nećemo ih zaboraviti, iako ponekad pokazujemo slabost. Brinuli smo o njihovoj djeci i porodicama koliko smo mogli, ali kao da smo ponekad posustali u brizi o emanetu koji su nam oni ostavili. Pa ipak nismo se prestali brinuti i nećemo, ako Bog da, nećemo izdati ono za što su oni dali svoje živote – kazao je reis Kavazović.

U vjerskom dijelu obilježavanja Dana šehida na Šehidskom spomen mezarju “Kovači“ pručeni su Fatiha, Jasin i dove.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79