EBU razjašnjava prodaju imovine BHRT-a: Mjere za izmirenje dugovanja

EBU razjašnjava prodaju imovine BHRT-a: Mjere za izmirenje dugovanja


Evropska radiodifuzijska unija (EBU) objavila je saopštenje u kojem razjašnjava situaciju u vezi sa prodajom imovine Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT). Ova prodaja je uslijedila kao mjera za izmirenje dugogodišnjih dugovanja BHRT prema EBU, kao i potraživanja drugih povjerilaca.

Iz EBU-a ističu da je “prodaja pažljivo struktuirana” i da se neće prodavati oprema koja bi mogla dovesti do prekida osnovnih usluga BHRT-a. “Važno je naglasiti da prodaja ne obuhvata imovinu vezanu za programsku produkciju ili operativno sjedište BHRT-a. Preostali novac od prodaje trebao bi pomoći BHRT-u da ojača svoje finansijsko stanje i održivost,” saopštili su.

Jedno od ključnih pitanja odnosi se na Sivi dom, sjedište BHRT-a. Iz EBU-a su naglasili da prodaja neće uključivati ovaj objekat, već će se ograničiti na pomoćnu parcelu koja sadrži parking i objekte koji se ne koriste za programsku produkciju. “Imovina koja se prodaje nema uticaja na aktivnosti emitiranja BHRT-a,” dodaju iz EBU-a.

Također, podsjećaju na prethodni pokušaj prodaje iz 2021. godine, koji je blokiralo Pravobranilaštvo BiH, te nesuglasice oko vlasničkog statusa imovine, uzimajući u obzir zabranu raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ustavni sud BiH presudio je da nepokretna imovina prenesena na BHRT nakon promjene statusa društvene imovine ne predstavlja državnu imovinu, što implicira da trenutna prodaja nije podložna Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Iz EBU-a su istaknuli da nije tačno da je prodaja inicirana radi izmirenja duga prema EBU-u, već da se prvo moraju podmiriti dugovi prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Poreznoj upravi FBiH, koji iznose 36 miliona KM. Dug prema EBU-u iznosi 16 miliona KM.

“Prilikom prve prodaje, imovina se mogla prodati za minimalno 50 posto njene procijenjene vrijednosti od 165 miliona KM. S obzirom na neizmirena dugovanja BHRT, procijenjena na približno 50-60 miliona KM, svi preostali prihodi nakon izmirenja dugova mogli bi se iskoristiti za poboljšanje finansijskog stanja BHRT-a,” navodi se u saopštenju.

Nova minimalna cijena sada iznosi najmanje jednu trećinu procijenjene vrijednosti, odnosno oko 55 miliona KM, što je često jednako ili manje od neizmirenih dugovanja BHRT-a.

“Prodaja vanposlovnih sredstava, koja ne utiče na programsku produkciju, pruža BHRT-u priliku da ispuni svoje finansijske obaveze i ojača svoju održivost. Nažalost, ovu priliku ugrožava širenje dezinformacija,” poručili su iz EBU-a, pozivajući vlasti u BiH da riješe ovo pitanje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija