Edin Terzić svima u selu dao po 500 eura, a ocu je ispunio najveću želju

Foto: Armin Pašić, Reprezentacija.ba

Edin Terzić je hit u Njemačkoj! Iako kao trener nema “u nogama” ni tri cjelovite sezone, barem gledajući samostalne angažmane, već se 41-godišnjak može pohvaliti Kupom Njemačke, finalom Lige prvaka i činjenicom da su ga milimetri dijelili od naslova u Bundesligi. I to sve sa klubom koji s kvalitetom i rosterom nije ni među deset najboljih u Evropi, a iz perspektive Transfermarkta ne nalazi se ni među “najtežih” 20…

Za Terzića je praktički tek počela prava trenerska karijera koja je krajem maja prošle godine, kada je na krcatom Vestfalenu izgubio titulu, izgledala kao osuđena na propast. Plakao je tada ispred Žutog zida u kojem je proveo dane mladosti i kao navijač bodrio onu Kloppovu generaciju ne sluteći da će jednog dana navijači skandirati upravo njegovo ime.

Uspjeh koji je ostvario nije učinio samo sretnim Dortmund. U rekvizitama Borussije utakmice se redovito prate i u Doganovcima, selu s 50-tak kuća udaljenom nekoliko kilometara od Donjeg Vakufa, a odakle vuče porijeklo Edinov otac Ibrašim koji, reći će nam komšije, više nije među živima.

– Edin Terzić? Bićin sin, znamo, kako nećemo znati. Baš nam je drago zbog svega što je napravio. I otac mu je bio dobar čovjek, odrastao je s nama ovdje, ali je nakon završenog zanata otišao u Njemačku. Ma, davno je to baš bilo. Kada je tek otišao, priča se da je poslao pismo svojoj bivšoj supruzi da se neće vraćati i tamo je kasnije upoznao Edinovu majku koja je iz Osijeka – priča za Reprezentacija.ba portal jedan od mještana sela Doganovci.

Foto: Armin Pašić, Reprezentacija.ba

Nekoliko kilometara dalje nailazimo na Terziće. Već nakon nekoliko rečenica s bilo kojim članom može se zaključiti da dolazi iz vrlo pristojne i kulturne porodice. Njegov amidžić Buco posebno je ponosan.

– Ima ljudi koji govore kako Edin nema veze s nama, a onda sam objavio fotografiju upravo pred kućom u Doganovcima. Ovdje gdje sada stojimo. Ma, povukao je naše gene. Kao dijete je sa svojima dolazio ovdje skoro svake godine, kada bi god išli na more svratili bi barem dan-dva, a ako me pitate je li isti tada i danas – jeste.

Pomaže porodici

Ne krije i da aktuelni strateg Borussije pomaže porodici. Pokazuje nam i fotografije svog sina koji se vratio upravo iz Dortmunda sa utakmice gdje je uživao u svim privilegijama…

– Skoro mi je poslao opremu Borussije, kada se čujemo uvijek se raspituje za porodicu, pita šta nam je najpotrebnije… Zbog svih ovih obaveza danas nije u mogućnosti dolaziti često. Zadnji put je bio 2017. godine i svakome je dao po 500 eura iz porodice.

cijelu priču pročitajte na reprezentacija.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79