Efendija Pezić: Vraćanje kilometara na automobilu je strogo zabranjen haram

Vraćanje kilometraže uvijek je prisutna tema kod kupnje polovnih vozila. Neka istraživanja pokazuju da je kilometraža vraćena skoro svakom trećem polovnom automobilu, tako da onom što vidite ne treba uvijek slijepo vjerovati.

Efendija Pezić na svom Facebook profilu odgovorio je na postavljeno pitanje, da li je vraćanje kilometara na automobilu grijeh, te kako to utječe na posao, te koji je stav Islama po ovom pitanju.

“Vraćanje kilometar-sata na autu Veoma česta pojava u našem podneblju je da ljudi vraćaju kilometar-sat na autu prilikom prodaje auta.

Takav postupak je strog zabranjen haram. Kilometar-sat u velikoj mjeri pokazatelje je stanja auta, kao što biva razlogom da se kupac zbog kilometraže odluči na kupovinu auta.

Onaj ko vrati kilometar-sat tako lažno predstavlja stanje auta kakvo ono i nije u stvarnosti.

Kao što nije dozvoljeno to raditi, nije dozvoljeno potpomagati se na tom putu. Nije dozvoljeno majstoru naplati uslugu vraćanja kilometar-sata na autu, ili čak da to uradi i besplatno.” – izjavio je Pezić piše Crna-Hronika.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79