Ekološka bomba: Tone opasne nitroglicerinske kiseline od danas bez nadzora

Unutrašnja zaštitarska služba Poslovnog sistema “Vitezit” Vitez danas u 19 sati prestaje s radom te će tone opasne otpadne kiseline, koja moža dignuti uzrak pola Lašvanske doline ili napraviti pravi ekocid nizvodno od Viteza, ostati bez nadzora.  

Zbog činjenice da su u ovoj godini primili samo dvije plaće te da niko od nadležnih iz Federalne direkcije za namjensku industriju nije poslušao njihove višemjesečne apele, “Vitezitovi” zaštitari danas napuštaju radna mjesta.

Skinuli odgovornost

Zaštitari se ogradili od odgovornosti Foto: (D. Pucar)

– Prethodno ste upozoreni da će doći do napuštanja radnih mjesta ako ne reagirate, a ovim dopisom skidamo sa sebe svu odgovornost za eventualne posljedice koje mogu nastupiti povlačenjem Službe sigurnosti – navodi se u dopisu “Vitezitovih” zaštitara naslovljenog na direktora Direkcije Envera Mujezinovića.

Naime, kako je prošle godine objasnio Maid Neslanović, šef “Vitezitovog” pogona za proizvodnju nitroglicerina, radi se o otpadnoj kiselini, koja u sebi sadrži određen postotak izuzetno nestabilnog i opasnog nitroglicerina.

– Imamo skoro 300 tona, kako je mi zovemo, otpale kiseline, koja, u slučaju eksplozije, može uništiti cijeli kraj – kazao je Neslanović te je dodao da se takva opasnost ne može ignorirati, a da se svakim danom nebrige vlasti za ovu firmu povećavaju i šanse da se nešto takvo dogodi.

Opasna kiselina

– Ako bi kiselina eksplodirala, cijeli grad bi bio u opasnosti – upozorio je Neslanović.

Prije se, kaže, takva kiselina odmah prodavala, odnosno nije se gomilala na jedno mjesto, a problema je bilo i u prošlosti.

– U “Vitezitu” pamtimo dvije havarije, jednu 1964. i drugu 1978., u kojima je poginulo više desetaka ljudi. Eksplodirali su cijeli objekti, a eksplozija je komade zgrade, teške i do tonu, razbacala po četiri ili pet kilometara. Kosti poginulih radnika nalazile su se kilometrima razbacane po okolnoj šumi – rekao je Neslanović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments