Foto: European Union
Ekskluzivno: Dolazak Luigija Sorece, Italijan sa zavidnom karijerom, u BiH kao novog šefa delegacije EU

Ekskluzivno: Dolazak Luigija Sorece, Italijan sa zavidnom karijerom, u BiH kao novog šefa delegacije EU


Italijan Luigi Soreca dolazi u BiH kao nasljednik Johanna Sattlera na mjestu šefa Delegacije EU, čime će preuzeti ključnu ulogu u daljem vođenju dijaloga i podršci reformama u zemlji.

Njegova bogata diplomatska karijera, koja obuhvata brojne ključne pozicije u Evropskoj uniji (EU), uključujući nedavnu ulogu specijalnog predstavnika za pitanja migracija, čini ga prikladnim izborom za ulogu šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iskusni diplomata prethodno je obavljao dužnost šefa Delegacije EU u Albaniji, gdje je stekao reputaciju efikasnog vođe. Također je imao značajne angažmane u sektorima unutrašnjih poslova i sigurnosti u EU, s fokusom na borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i trgovine drogom.

Njegov dolazak u BiH dolazi u vrijeme kada je regija suočena s brojnim izazovima, uključujući pitanja migracija i regionalne stabilnosti. Nominacija Luigija Sorece za ovu važnu poziciju predstavlja nastavak napora EU da podrži procese pomirenja i reforme u BiH.

Soreca ima neposredno iskustvo u radu s BiH, posebno u vezi s implementacijom bezviznog režima za građane BiH 2011. godine. Njegova prethodna angažovanja u dijalogu s BiH pokazuju njegovu sposobnost i predanost u radu na pitanjima koja su od vitalnog značaja za zemlju.

U svom prethodnom radu, Soreca je pokazao sposobnost vođenja i koordinacije politika EU u oblastima terorizma i trgovine drogom. Njegova uloga u koordinaciji odgovora EU na terorističke prijetnje i politiku trgovine drogom pokazuje da je sposoban donosilac odluka u teškim situacijama.

Sada, dok se priprema da preuzme novu ulogu u BiH, Soreca će se suočiti s izazovima u oblasti regionalne stabilnosti, reforme pravosuđa i unapređenja demokratskih procesa. Njegovo bogato iskustvo i stručnost čine ga ključnim igračem u podršci daljem napretku zemlje ka evropskim integracijama i stabilnosti regiona.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija