Elektroprivreda RS suočena s novim izazovom: Hrvatska pokreće spor protiv TE Gacko

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) se, nakon izgubljene arbitraže s Slovenijom u slučaju Termoelektrane Ugljevik, suočava s novim problemima. Hrvatska je pokrenula spor protiv Termoelektrane Gacko (TE Gacko), a šteta bi mogla iznositi oko 100 miliona eura.

Maksim Skoko, direktor RITE Gacko, potvrdio je da je Hrvatska kontaktirala Pravobranilaštvo BiH po ovom pitanju.

Hrvatska Elektroprivreda (HEP) tvrdi da, na osnovu ulaganja u TE Gacko u vrijeme SFRJ, ima određena prava, uključujući potraživanja na ime obeštećenja. Navode da je HEP preuzimao električnu energiju iz TE Gacko u periodu od 1984. do 1992. godine. Kada je BiH, odnosno Republika Srpska, nacionalizirala ulaganje HEP-a, HEP je 2017. uputio zahtjev za mirnim rješenjem spora Vijeću ministara BiH. Pravobranilaštvo BiH tri puta je od HEP-a tražilo produženje roka za očitovanje, ali do danas nije stigao konkretan odgovor na zahtjev za mirno rješenje spora.

Odgovarajući na optužbe, Ministarstvo energetike i rudarstva RS uputilo je na ERS u Trebinje, dok iz Pravobranilaštva BiH nema odgovora o preduzetim radnjama. Osnov za tužbe i naknade proizlazi iz vremena bivše SFRJ kada su razvijenije republike ulagale sredstva u Fond za razvoj nerazvijenih.

Situacija podsjeća na nedavni slučaj između Elektroprivrede RS i Slovenije, gdje je arbitražom odlučeno da će Termoelektrana Ugljevik isporučivati 1/3 struje Slovencima, uz štetu od oko 240 miliona KM. Banjalučki advokat Predrag Baroš izračunao je ukupnu štetu kao izuzetno nepovoljnu po RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79