Elma Karišik otkrila kako gradonačelnica zapošljava: “Unaprijed mi rekli ko će biti primljen”

Elma Karišik otkrila kako gradonačelnica zapošljava: “Unaprijed mi rekli ko će biti primljen”


U razgovoru sa gradonačelnicom Benjaminom Karić koji smo vodile povodom intervjua za moj blog, Karić mi je lično potvrdila kako ona lično u gradsku upravu zapošljava – bez štele. Bila sam pozitivno iznenađena i oduševljena da postoji makar jedna osoba s pozicije moći koja neće dozvoliti da se zapošljavanje nastavlja već utvrđenom praksom.

Piše: Elma Karišik

U međuvremenu, Agencija za državnu službu Federacije BiH je objavila javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Gradu Sarajevo za pet radnih mjesta:

  • viši stručni saradnik za prostorno uređenje u Odsjeku za urbanizam
  • stručni saradnik za komunalne djelatnosti
  • stručni saradnik za najavu i praćenje realizacije sjednica radnih tijela Gradskog vijeća u Odjeljenju za stručne poslove
  • stručni saradnik za kabinetske poslove u Odjeljenju za kabinetske poslove
  • stručni saradnik za administrativne poslove u Odjeljenju za kabinetske poslove.

Odlučila sam da se prijavim. Zbog njenih riječi.

Već u razgovoru sa kandidatima prije pismenog dijela stručnog ispita sam saznala da se već zna ko će biti primljen. Tvrdila je to kandidatkinja koju lično ne poznajem. Uvjeravala nas je pokazujući mobitel kao dokaz da je kontaktirala gradonačelnicu. Da bi mi ista osoba nakon pismenog, a prije usmenog dijela stručnog ispita, rekla da će biti primljena Amela Pašić Hodžić, pokazujući mi na tu kandidatkinju.

A onda su stigli i rezultati usmenog dijela ispita, i zaista imenovana kandidatkinja ima najveći broj bodova.

Nisam krila razočarenje. Javno sam iznijela razočarenje gradonačelnicom Grada Sarajeva, nakon čega sam dobila bezbroj poruka što javno što privatno u kojima su sugrađani iznosili svoja saznanja o tom konkursu.

Nažalost, mnogi su se javili anonimno i željeli ostati anonimni. Ja se nadam da će upravo oni koji imaju sve te dokaze da se odluče da sami progovore na ovu temu.

Ko je Amela Pašić Hodžić?

Ukratko, saznala sam na osnovu dakle neprovjerenih informacija za kratko vrijeme od strane korisnika društvenih mreža da Pašić Hodžić obavlja poslove sa srednjom stručnom spremom u gradskoj upravi Grada Sarajeva, da je povezuju sa strankom NiP, tačnije njenu majku, te su i dostavili slike najbolje kandidatkinje i članice komisije koja je sprovodila konkurs (Nejra Selimović). Bolje upućeni izvori opet tvrde da su pitanja koja su bila na ispitu već ranije bila poznata favorizovanim kandidatima. Lista sa pitanjima i tačnim odgovorima mi je dostavljena pod uslovom da ne objavljujem javno radi lične sigurnosti.

Inače Komiisju koja sprovodi ovaj konkurs za Grad Sarajevo čine: Ferid Kulovac (ekspert ADS FBiH), Aida Bajramović i Nejra Selimović, uposlenice Gradske uprave Grada Sarajeva.

Sve ovo naravno ništa ne dokazuje. Jer već sam objasnila, konkurs je obavljen u skladu sa zakonom. A očito postoje ljudi koji posjeduju informacije, ali ih ne iznose u javnost radi lične sigurnosti. Osobe koje već tamo rade sa srednjom stručnom spremom naravno da imaju pravo na konkurs, ali to se mora tretirati internim oglasom ili premještajem, a ne javnim konkursom koji garantuje princip jednakih uslova za sve kandidate. Ne možemo mi imati jednake uslove sa osobom koja radi tamo i koja ima pristup svim informacijama, propisima, zaposlenim pa i gradonačelnici u ovom slučaju.

Ima li se svrhe žaliti?

Da nema svrhe žaliti se uopće, objasnio nam je tokom konkursne procedure i sam član komisije koja sprovodi konkurs.

Naime, prije obavljanja pismenog dijela stručnog ispita nama su objasnili da ukoliko zaokružimo jedan odgovor, pa se predomislimo, moramo taj odgovor označen sa X prekrižiti sa dvije horizontalne linije i staviti potpis pored ispravke. To je jedini način da se prihvate naši odgovori kao važeći. Međutim, kad smo došli po rezultate tog pismenog dijela stručnog ispita, zamolili su dvije kandidatkinje da dopune svoj test jer kako tvrde članovi komiisje „nije bilo pouzdano jasno koji su odgovor zaokružile kao ispravan, a koji kao pogrešan“, pa su im dozvolili da to učine naknadno.

“Možete se žaliti, ali vam ne preporučujem!”

Jedna kandidatkinja se usprotivila i postavila pitanje komisiji da li je to inače praksa. Članovi komisije su objašnjavali da ne znaju jer nisu stalno angažovani po komisijima za izbor državnih službenika, ali su odlučili da im to omoguće. Kandidatkinja je s pravom postavila pitanje jer su se kandidati mogli u međuvremenu dok smo čekali rezultate istih informisati o tačnim odgovorima. I tada je neko od prisutnih spomenuo žalbu, pa je čan komsiije rekao “da se možemo žaliti, ali nam ne preporučuje”.

I mislim da ta rečenica najbolje objašnjava taj cjelokupni izbor državnih službenika u BiH.

Kako prisutni kandidati tvrde, na kraju usmenog dijela stručnog ispita i sama voditeljica konkursne procedure Agencije za državnu službu FBiH je izjavila pred svima da “znamo kako sve ide – ja da se pitam, ne bi više ni izlazila.”

Sve u svemu, potpuno razočarenje!



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija