Foto: fbihvlada.gov.ba
Prva godina rada Vlade FBiH: Pregled ispunjenih i započetih obećanja

Prva godina rada Vlade FBiH: Pregled ispunjenih i započetih obećanja


Nakon godinu dana rada, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ispunila je samo jedno predizborno obećanje iz programa pet političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju, dok su četiri obećanja u progresu, a rad na ispunjavanju 181 obećanja je započet, prema podacima Istinomjera.

Vlada FBiH potvrđena je 28. aprila 2023. godine, nakon što je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, donio privremenu odluku koja je omogućila formiranje federalne Vlade.

Koaliciju čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990). Ukupno su dali 495 obećanja na federalnom nivou, od čega je SDP BiH dao najviše (226), slijede NiP (135), Naša stranka (83), HDZ BiH (35) i HDZ 1990 (16).

Pregled obećanja po oblastima

Ekonomija

Od 183 obećanja u oblasti ekonomije, jedno je ispunjeno – usvajanje Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH za period 2022–2027. Ova strategija usvojena je 28. septembra 2023. godine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a 5. oktobra 2023. godine u Domu naroda.

Neka obećanja su započeta, uključujući povećanje izdvajanja za poticaje u poljoprivredi. Planirano je 175 miliona KM za ovu svrhu, čime je započeto ispunjavanje obećanja da će se za poticaje izdvajati tri do pet posto budžeta FBiH. Međutim, nije došlo do povećanja minimalne plate na 1.000 KM niti usvajanja seta fiskalnih zakona za smanjenje stope doprinosa.

Socijalna politika

U oblasti socijalne politike, progres je postignut na dva obećanja: podrška projektima socijalnog preduzetništva i samozapošljavanja, te programi prekvalifikacije nezaposlenog kadra. Usvojena je Strategija zapošljavanja u FBiH za period 2023–2030.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca, čime su izmijenjeni uslovi za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Mladi i sport

Vlada je podržala projekte omladinskih nevladinih organizacija i infrastrukturne projekte za popularizaciju fizičkih aktivnosti mladih. Za ove projekte izdvojeno je 400.000 KM u budžetu za 2024. godinu. Također, donesena je odluka o subvencioniranju stambenih kredita za mlade.

Prava osoba s invaliditetom

Provodile su se aktivnosti na izjednačavanju prava osoba s invaliditetom, uključujući usvajanje Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata i izradu Strategije za unapređenje prava osoba s invaliditetom.

Obrazovanje i zdravstvo

U oblasti obrazovanja, povećana su izdvajanja za istraživanje i ulaganje u nastavni kadar. U oblasti zdravstva, zabilježene su aktivnosti na jačanju preventivnih zdravstvenih programa i investicijama u zdravstvenu infrastrukturu.

Državno uređenje

Vlada je u februaru 2024. godine u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista, koji omogućava veću participaciju građana u političkom odlučivanju.

Pravosuđe i sigurnost

U oblasti sigurnosti, potpisan je sporazum o povećanju plata policijskim službenicima. Također, započet je proces formiranja federalnog uskoka kao dio borbe protiv korupcije.

Zaključak

Tokom prve godine mandata, Vlada FBiH radila je na ispunjavanju nešto više od trećine obećanja iz predizbornih programa stranaka koje je čine. Iako su postignuti određeni pomaci u oblasti poljoprivrede i socijalne politike, mnogi ključni zakoni, poput seta fiskalnih zakona, nisu usvojeni.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija