Elmedin Konaković poručio da će riješiti problem Buk Bijele

Ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković govorio je o funkcioniranju vlasti u BiH te najavio kako će se pravni timovi u narednom periodu baviti rješavanjem pitanja Buk Bijele.

Komentirao je državni MVP zahtjev Evropske unije da BiH uvede vize građanima Rusije što apsolutno odbijaju vlasti iz Republike Srpske ističući kako se o tome ne slaže sa članicom državnog Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, ali to očigledno ne vidi kao pretjerano sporno.

Govorio je i o nedavnom sastanku sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, ali i otvorenim pitanjima koja se nameću kao fundamentalna u narednom periodu, a koja se prvenstveno tiču pitanja državne imovine.

“To će u svakom slučaju imati svoje epilog. Titular je BiH, država. Ustavni sud je to potvrdio više puta. Zakoni koji se donose u NSRS-u neće imati za posljedicu da sutra tom imovinom eventualno prometuje bilo ko osim Parlamenta BiH i državnih institucija. Ta priča izaziva puno pažnje u javnosti”, mišljenja je.

Konaković je naglasio da je držvna imovina ključno pitanje za BiH.

“Kad je riječ o Buk Bijeloj to su projekti o kojima želimo da razgovaramo, za koje želimo da budu izgrađeni. To je isključivo državni projekt u kojem će veliku korist imati entitet Republika Srpska, a pokušavamo da oba entiteta imaju korist”, istakao je.

Kazao je lider NiP tokom gostovanja u programu FTV-a i da je na sastanku sa Dodikom razgovarao na tu temu te da je dogovoreno da će se sastati pravni timovi koji će naći “zakonit i ustavan put” za rješavanje pitanja Buk Bijele kojom bi se omogućila realizacija određenih projekata.

“Do sad mi se čini da je bilo najava, ali u praksi mi se čini da je bilo uglavnom išli ka komplikacijama i traženja odgovora kako ne može, mi tražimo kako može. Osjetljiva su to pitanja, a interes za implementaciju je zajednički i mislim da ćemo naći zajednički jezik”, najavio je Konaković.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79