Elvedin Pezić o vanmateričnoj trudnoći: “Ove dvije stvari morate znati..”

Islamski misionar i poznata ličnost sa društvenim mreža, Elvedin Pezić odgovarao je na pitanje vanmaternične trudnoće u Islamu.

Njegov tekst Crna Hronika donosi u nastavku:

,,#Propis vanmaternične oplodnje !!!

Pitanje vanmaternične oplodnje već poodavno je bilo predmet rasprave među učenjacima, tako da ću vam navesti odluku jedne od najvećih pravnih institucija na svijetu, a ono što je navedeno u zagradi jeste moje pojašnjenje, kako bi citirani zaključci bili jasniji.

Kolegij islamskih učenjaka (El-Medžmaâ el-fikhi) na sjednici održanoj 8. do 13. safera 1407. h.g. (11. do 16. oktobra 1986. godine) donio je sljedeći zaključak, nakon što su spomenuli da postoji sedam načina vještačke oplodnje, po pitanju: Vještačka oplodnja, dijete iz epruvete?,

Kongres zaključuje:
#Prvo, sljedećih pet načina nisu šerijatski dozvoljeni:
a- Da se izvrši vještačka oplodnja između muževe sperme i jajne ćelije žene koja nije njegova supruga, a zatim da se ubrizga u maternicu njegove supruge. (Moje pojašnjenje: razlog zabrane ovog načina više je nego jasan, urađena je oplodnja sperme muškarca sa jajnom ćelijom žene koje je za njega strankinja, i na taj način se miješaju loze i porijekla ljudi, što je u islamu strogo zabranjeno.)
b- Da se izvrši vještačka oplodnja između sperme koja nije muževa i jajne ćelije supruge, i da se nakon toga ubrizga u maternicu supruge. (Razlog zabrane ovog načina identičan je prvome.)
c- Da se izvrši vještačka oplodnja između muževe sperme i jajne ćelije njegove supruge izvan njene maternice, i da se zatim ubrizga u maternicu druge žene koja se dobrovoljno javila da to učini. (Razlog zabrane ovog načina jeste taj što na taj način dolazi do rasprave koja je stvarna majka djeteta: ona čije su jajne ćelije oplođene ili ona koja ga je nosila, a poznato je da na dijete i jedno i drugo ostavljaju traga, što opet vodi ka miješanju porijekla, što je zabranjeno.)
d- Da se izvrši vještačka vanjska oplodnja između sperme muškarca stranca i jajne ćelije žene strankinje, i da se nakon oplodnje jajna ćelija ubrizga u maternicu supruge. (Razlog je više nego jasan, i sperma i jajne ćelije su od stranaca, a dijete će se poslje pripisivati onima koji su tražili vanmaterničnu oplodnju, što opet uzrokuje miješanje porijekla, što je zabranjeno.)
e- Da se izvrši vanjska oplodnja između muževe sperme i jajne ćelije supruge, i da se nakon oplodnje ubrizga u maternicu muževe druge supruge. (Razlog zabrane ovog načina identičan je razlogu u situaciji c.)

#Drugo, sljedeća dva načina su ispravna i dozvoljeno ih je koristiti ako postoji potreba za tim i uz maksimalne mjere opreza:
a- Da se uzme muževa sperma i izvan maternice izvrši oplodnja jajnom ćelijom njegove supruge, a zatim se to ubrizga u maternicu te iste žene.
b- Da se uzme muževa sperma i da se ubrizga u maternicu njegove supruge na odgovarajuće mjesto, unutarnjom oplodnjom.

(Pogledaj: Zaključci Kolegija islamskih učenjaka, zaključak br. 16, str. 34.)

#Napomena: Prilikom vanmaternične oplodnje obaveza je u dvije spomenute dozvoljene situacije poduzeti sve mjere opreza kako ne bi došlo do greške, zamjene spermi ili jajnih ćelija. A Allah najbolje zna!

(Preveo i priredio: Elvedin Pezić)”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79