Emir Suljagić: “Iz Potočara nikada nije uklonjen nijedan nišan”

Emir Suljagić: “Iz Potočara nikada nije uklonjen nijedan nišan”


Alternativna televizija objavila je članak u kojem se bez ikakvih dokaza tvrdi da je iz Potočara uklonjen nišan Jusufa Smajlovića, muškarca ubijenog u genocidu u Srebrenici za kojeg zvaničnici/e iz RS-a već sedmicama tvrde da je zapravo živ.

Na portalu Alternativne televizije 28. juna 2024. godine objavljen je članak pod naslovom:

ATV otkriva: Uklonjen nišan sa imenom i prezimenom bivšeg vozača načelnika Srebrenice

U članku se tvrdi da je Alternativna televizija otkrila da je nišan, odnosno nadgrobni spomenik, s imenom bivšeg vozača načelnika Srebrenice uklonjen iz Memorijalnog centra u Potočarima.

Kao “dokaz” su objavljene fotografije koje izgledaju kao da su uslikane s računara, ili nekog drugog elektronskog uređaja, i koje prikazuju nišane u Potočarima i površinu koja izgleda kao uznemireno zemljište.

Tvrdnje iz članka Alternativne televizije objavilo je još petnaestak portala iz BiH i regiona.

Šta su činjenice?

Članak Alternativne televizije odnosi se na Jusufa Smajlovića, bivšeg vozača načelnika Općine Srebrenica. Za Smajlovića su zvaničnici/e iz Republike Srpske, uključujući predsjednika RS-a Milorada Dodika i premijera Radovana Viškovića, tvrdili da je “lažna žrtva” genocida, odnosno da je čovjek koji je ukopan u Potočarima zapravo živ i da je radio kao vozač bivšeg načelnika Srebrenice.

Alternativna televizija je 25. maja 2024. godine, mjesec prije objave analiziranog članka, objavila i razgovor sa Smajlovićem, koji je kazao da je u Potočarima ukopan njegov imenjak i da je riječ o slučajnosti.

Tvrdnjama o uklanjanju nišana koje su u javnost iznijeli Alternativna televizija i Radovan Višković u analizi objavljenoj 12. jula 2024. godine bavio se i portal Istinomjer.

Istinomjer je kontaktirao direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića molbom da prokomentariše tačnost ovih navoda. Suljagić je kazao da iz Potočara nikada nije uklonjen nijedan nišan, naglasivši da bi takav postupak bio krivično djelo.

Na spisku žrtava genocida u Srebrenici nalazi se 111 osoba koje se prezivaju Smajlović, od kojih se dvojica zovu Jusuf. Ime oca jednog od njih, igrom slučaja, jeste Osman, kao i ime oca Jusufa Smajlovića koji je živ i koji je radio kao vozač za načelnika Srebrenice.

Prema podacima sa stranice Memorijalnog centra Srebrenica, Jusuf (Osman) Smajlović iz mjesta Soce u Srebrenici rođen je 1954. godine. Ukopan je na parceli M01, u 82. redu, na grobnom mjestu 35. Na ovoj web stranici dostupna je i fotografija njegovog nišana, odnosno nadgrobnog spomenika.

U Potočarima je ukopan 2003. godine zajedno s bratom Omerom Smajlovićem. U narednim godinama u Potočarima su ukopani i njegovi sinovi Fahrudin i Samedin, kao i otac Osman.

Kćerka Omera Smajlovića, dakle nećakinja Jusufa Smajlovića, Esnefa Smajlović-Muhić, autorica knjiga “Život prije i poslije Srebrenice” i “Majka Hatidža”, 2022. godine govorila je o ubistvima članova svoje porodice za novinsku agenciju Anadolija.

– U genocidu je ubijen moj dedo Osman, njegovi sinovi Omer i Jusuf, unuci Samedin i Fahrudin, dedina braća Atif i Abid, dedini bratići Mešan, Smajo, Halid, Mustafa, Senahid, dedini amiđići, sestrići, moje dajdže, dajdžići, tetići i tako redom… Moj babo Omer pronađen je na području Jelaha, općina Bratunac. Ukopan je u septembru 2003. godine u trećoj po redu dženazi. Najstarije sam dijete u mojoj porodici Smajlović od oca Omere i majke Šahe. Najstarije sam unuče dede Osmana i nene Đule. Nažalost ni jedno od njih nisu među živima ali su ostavili neizbrisiv trag i divna sjećanja koja me vežu za moje djetinjstvo – ispričala je Smajlović-Muhić.

BHRT je 10. jula 2024. godine emitovao prilog o ubijenom Jusufu Smajloviću i njegovoj porodici. U prilogu, koji je dostupan i online, mogu se vidjeti fotografije Jusufa i njegovih sinova, koji su imali 15 i 18 godina kada su ubijeni.

Dakle, suprotno tvrdnjama zvaničnika/ca iz RS i njima bliskih medija, Jusuf Smajlović čiji nadgrobni spomenik (suprotno tvrdnjama Alternativne televizije) stoji u Potočarima, ubijen je 1995. godine i nije bio načelnikov vozač.

Ovakvo plasiranje dezinformacija, osim što promoviše negatorski narativ o genocidu u Srebrenici, targetira preživjele članove/ice porodice Smajlović, kao i druge preživjele, optužujući ih da su “izmislili” smrti svojih najmilijih.

– Nema čovjek riječi. Teško dođe sve to, ali takva je politika izgleda u Bosni čitavoj – komentarisao je za BHRT Esad Smajlović, rođak Jusufa Smajlovića, tvrdnje da je Jusuf živ, piše Raskrinkavanje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija