Erdogan kritikovao Zapad: NATO je trebao poduzeti odlučniji korak umjesto pukih osuda

Erdogan kritikovao Zapad: NATO je trebao poduzeti odlučniji korak umjesto pukih osuda


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je NATO trebao poduzeti odlučniji korak kada je u pitanju ruska vojna intervencija u Ukrajini.

On je kritikovao zapadnjački stav o ruskom napadu na Ukrajinu, rekavši da i dalje daje savjete kao što je nudio “mnogo savjeta do danas”.

Obraćajući se novinarima u Istanbulu, predsjednik Turske je rekao kako Evropska unija, kao i sve druge zapadne koncepcije, nažalost, trenutno (u Ukrajini) nisu zauzele ozbiljan i odlučan stav, javlja Anadolu Agency.

Na primjedbe ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog da su ostavljeni da se bore “sami”, Erdogan je rekao da savjet Zapada i neuspjeh da pokaže odlučan stav “nije u skladu s prijateljstvom ili solidarnošću”.

Ranije danas, Zelenski je rekao u video poruci podijeljenoj jutros na društvenim mrežama kako Ukrajina brani svoju državu sama, a da najmoćnije svjetske sile gledaju izdaleka.

Kasnije tokom dana, NATO će održati virtualni sastanak čelnika država i vlada saveza kako bi razgovarali o posljedicama ruskog napada na Ukrajinu, a sastanku će prisustvovati i turski predsjednik.

“To se ne bi smjelo pretvoriti u puki niz osuda, NATO bi trebao biti odlučniji”, rekao je Erdogan, misleći na summit NATO-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija