Erdogan: Naš cilj je milijardu eura u obliku trgovine između BiH i Turske

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Nakon sastanka održana je konferencija za medije.

Komšić je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku razgovarati s Erdoanom.

“Dogovor je da se sljedeći trilateralni sastanak BiH – Turska – Srbija održi u BiH. To je nastavak cijelgo ciklusa takve vrste sastanaka koji su se pokazali vrlo korisnima. Razgovarat ćemo i o gradnji ceste Sarajevo – Beograd koji ne ide onako kako je planirano, ali su vidljivi pomaci. Razgovarali smo o šansi za BiH da trgovinska razmjena s Turskom dostigne cifru do 1 milijarde dolara. Od predsjednika Erdoana smo upoznati sa situacijom stanja investicija turskih partnera u BiH, problemima s kojima se susreću investitori. Razgovarali smo o projektima da se turski investitori dovedu u ravnopravan položaj s domaćim firmama, mislimo na “Natron Maglaj” i bivšu fabriku sode u Lukavcu – kazao je Komšić.

Rekao je da se tema bila i potpisivanje pisma namjere o saradnji u oblasti energetike.

“Bilo je razgovora o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, svi smo iznijeli svoje stavove, neću govoriti šta je ko rekao. Imat ćete priliku pitati svakoga – kazao je Komšić novinarima.

“Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u našim srcima. Zahvaljujem se našoj bh. braći na podršci tokom poplava u Turskoj. Što se tiče sastanka, govorili smo o biletaralnim odnosima, stanju u regiji i u svijetu. Želimo razvijati našu saradnju sa BiH na polju industrije, poljoprivrede, turizma…

Razmijenili smo mišljenja o stanju na Balkanu. Naš cilj je milijardu eura u obliku trgovine dvije zemlje. Potvrdili smo našu podršku integritetu BiH i njenom putu ka Evropi – kazao je Erdogan.

Tuirski predsjednik govorio je i o stanju u Afganistanu.

“Turska se najviše borila protiv Islamske države (ISIL op.a.). Dat ćemo podršku u izgradnji infrastrukture u Afganistanu – istakao je Erdogan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79