Erdogan u vodstvu s 54,47 posto glasova, Kilicdaroglu osvojio 45,53 posto

#BREAKING Vrhovna izborna komisija Turkiye objavila preliminarne rezultate: Erdogan u vodstvu s 54,47 posto glasova, Kilicdaroglu osvojio 45,53 posto

Otvorene glasačke kutije: %97,84

Svoje glasačko pravo iskoristilo je čak 84,9 posto državljana Turske sa pravom glasa.

“Želio bih zahvaliti svim svojim kolegama koji su predano radili na glasačkim kutijama od ranih jutarnjih sati. Pozivam svu svoju braću da zaštite glasačke kutije do finaliziranja rezultata. Sada je vrijeme da zaštitimo volju naše nacije iznad naših glava do posljednjeg trenutka”, poručio je Erdogan nakon zatvaranja izbornih mjesta.

U kampanji prije drugog kruga izbora, Kilicdaroglu je svojom retorikom pokušao da se približi biračima sa desničarskim uvjerenjima, davajući obećanje da će protjerati sve izbjeglice iz Turske.

Erdogan je sa druge strane uspio osigurati podršku Sinana Ogana koji je u prvom krugu imao 5,1 posto glasova. Ta podrška je okrnjena nakon što su neke od stranaka koje su u prvom krugu podržale Ogana, u drugom dale podršku Kilicdarogluu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79