Erma Ramić-Kumić: vladari su nosili haljine, stegnute pojasom i bogato ukrašene širokim trakama

Nakon što je napokon izabrana nova lokacija za izradu spomenika kralju Tvrtku, na predloženo idejno rješenje, oglasio se i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

– Ideja gradonačelnice Karić (Benjamina op.a.) o podizanju spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu je lijepa. I nova lokacija na Marijn Dvoru je dobra. Ali mi nikako ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji.

Mislim da je bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine, prokomentarisao je Efendić.

Efendić nezadovoljan: Spomenik je trebao napraviti Kralja kao konjanika, a ne u suknji sa hoda

Na ovaj komentar je reagovala dr.sc  Erma Ramić-Kumić, naučni saradnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

– Poštovani Semire, vladari su nosili haljine, stegnute pojasom i bogato ukrašene širokim trakama. Većina nošnje vlastele u srednjem vijeku je bila izrađena od skupocjenih tkanina uvezenih sa strane. Iz arhivskih dokumenata srednjeg vijeka, uglavnom iz dubrovačkih arhivskih spisa, spominju se haljine ad modum bosnensem, kao i pojas zvan centura larga bosignana, kao dijelovi nošnje bosanske vlastele. Ako pogledate stećke, vidjet ćete na predstavama (likovima) haljine čiji je jedan tip dosezao do koljena ili nešto niže i stegnut je pojasom, objasnila je Ramić-Kumić.

Podsjećamo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je 17.3.2022. u Vijećnici upriličila prezentaciju tri najbolje ocijenjena vizuelna rješenja za spomenik Tvrtku I Kotromaniću koji je trebao biti podignut u parku iza zgrade Predsjedništva BiH.

Autor prvonagrađenog idejnog rješenja za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, akademski kipar Stjepo Gavrić, kazao je da je svoje spomeničko rješenje zamislio kao stojeću figuru kralja sa svim atributima države.

Nova lokacija spomenika je na pješačkom ostrvu na Marijin Dvoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79