Eskobar: Nije vrijeme za smjenu Milorada Dodika

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je uoči međunarodne konferencije u Dubrovniku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao “najvećim Putinovim glasnikom”, te je zaprijetio novim sankcijama ukoliko Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o svom statusu u BiH, prenosi „Jutarnji list“.

-Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinovog režima. Više hvali (predsjednika Rusije Vladimira) Putina nego što to čini (predsjednik Ukrajine Aleksandar) Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila BiH iz njezinih šina koje ju vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa – kazao je Eskobar novinarima u Zagrebu.

– Ako dođe do pokretanja referenduma o statusu Republike Srpske do Nove godine, mi ćemo reagirati vrlo oštro. Neće biti raspada BiH. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obaveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagovati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlašćenja – kazao je Eskobar.

Nakon što su bošnjački političari pomenuli opciju da NATO pošalje svoje trupe u Brčko „kako bi zaustavili Dodikove ideje o otcjepljenju Srpske“, Eskobar je kratko poručio da “nije čuo ni za kakav plan da se NATO-ove trupe prebace u Brčko”, dodavši da postoji misija EUFOR-a koja osigurava bezbjedno okruženje u BiH i „štiti njen teritorijalni integritet od unutrašnjih i spoljnih napada“.

Eskobar se složio s izjavom ambasadora SAD u BiH Majkla Marfila koji je rekao da je sličnost sa prijeratnim stanjem u BiH “uznemirujuća”, ali je sada tu prisutan SAD.

-Velika razlika između 1991. je i sada jeste i to što Hrvatska i Srbija ne žele vidjeti rat u BiH. Osim toga, imamo mnogo zaštitnih ograda koje štite zemlju od nasilja. Međutim, mislim da nivo neprijateljstva i etničkog rivalstva te oštra retorika koja dolazi od pojedinih vođa uveliko podsjeća na 1991. To je neodgovorno, beskorisno i nepotrebno. Uspomenu na 1991. pokreću ljudi koji BiH žele vidjeti u tom kontekstu etničke mržnje – smatra Eskobar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79