EU će građanima BiH davati do 600 KM pomoći: Ko i kada će dobiti taj novac?

EU će građanima BiH davati do 600 KM pomoći: Ko i kada će dobiti taj novac?


Bosna i Hercegovina jedina je država na području zapadnog Balkana kojoj će Evropska unija direktno u budžet doznačiti 50 miliona eura za neposrednu pomoć građanima.

Politički.ba objavio je da će najugroženije porodice dobiti do 600 maraka direktne finansijske pomoći iz Evropske unije kako bi se izborili s rastućim troškovima energetike.

Da bi građani dobili ovaj novac Bruxelles zahtijeva da Vijeće ministara BiH do kraja ovog mjeseca usvoji Akcijski plan za energetiku koji je Evropska komisija pripremila za cijeli region zapadnog Balkana. Također, uslov je i da se imenuje Nacionalni koordinator za Fond predpristupne pomoći (IPA). Kada se to uradi, potpisat će se Finansijski sporazum i time će se otvoriti vrata za doznačavanje novca.

Plan Evropske komisije i Delegacije EU u Sarajevu je da sve bude završeno do 20. januara naredne godine. Novac će biti transferiran Budžetu Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će zaduženo za njegovu distribuciju.

Ovo ministarstvo će, nakon što ministarstva finansija entiteta odrede ko će dobiti koliko novca u domaćinstvima BiH, odobriti isplate. One će se vršiti preko vaučera. 50 miliona eura tako će biti, plan je Bruxellesa, distribuirano građanima BiH tokom zime.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija