EU očekuje od BiH da se uskladi s njenim restriktivnim mjerama

EU očekuje od BiH da se uskladi s njenim restriktivnim mjerama


Evropska unija (EU) izrazila je očekivanje od Bosne i Hercegovine (BiH) da se potpuno uskladi s politikom restriktivnih mjera EU, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji. Kako je naglasio Ferdinand Kenig, portparol evropske kancelarije u Sarajevu, iako BiH poštuje spoljnu politiku EU, primjećeno je da postoji političko osporavanje kada su u pitanju sankcije.

“Usklađenost s sankcijama EU je i dalje predmet političkog osporavanja, što je uzrokovalo značajne smetnje u njihovom sprovođenju, uključujući neuvođenje zabrane letova iz Rusije ili za emitovanje medija pod pokroviteljstvom ruske države”, izjavio je Kenig.

On je podsjetio na nedavnu posjetu predsjednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen, koja je pozdravila stopostotnu usklađenost BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. Ovo ukazuje na saglasnost BiH sa stavovima EU tokom glasanja u UN i drugim međunarodnim tijelima.

Kao zemlja na putu ka članstvu u EU, očekuje se da BiH uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući i primjenu restriktivnih mjera. Kenig je naglasio da se od BiH očekuje da uloži dodatne napore u zatvaranju prostora za strani uticaj i manipulaciju informacijama, te da pristupi više međunarodnih ugovora i režima kontrole naoružanja.

Iako formalno ne primjenjuje restriktivne mjere prema ruskim državljanima, BiH je vraćala s granice osobe koje se nalaze na listi evropskih sankcija. Granična policija BiH je navela da je do kraja 2022. godine odbijen ulazak za 24 ruska državljanina.

BiH, zajedno sa Srbijom, još uvijek se ne pridružuje restriktivnim mjerama EU protiv Rusije, a Vlada Srbije kao opravdanje navodi da je zemlja u procesu pristupanja EU i ima vremena da se uskladi sa svim odredbama EU. Očekuje se da će BiH razmotriti ova pitanja i uskladiti svoju politiku u skladu s očekivanjima EU.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija