EU potvrdila postojanje dokumenta vezanog za slovenački non-paper koji govori o podjeli Bosne i Hercegovine

Vijeće EU ne želi javno objaviti ovaj dokument, jer bi njegovo objavljivanje moglo pogoršati međunarodne odnose

Austrijska novinska agencija (APA) dobila je potvrdu od Vijeća Europske unije za postojanje dokumenta vezanog za slovenački non-paper koji govori o, između ostalog, podjeli Bosne i Hercegovine.

Međutim, iz Vijeća EU su rekli kako taj dokument nije objavljen javno jer bi ugrozio međunarodne odnose.

APA je od Vijeća EU tražila da otkriju sve dokumente koji se mogu dovesti u vezu sa spornim slovenačkim non-paperom, ali su iz Vijeća EU rekli kako su “identifikovali” samo jedan dokument takve vrste, koji ispunjava navedene “kriterije”.

Ovu je poruku Vijeće EU objavilo na svojoj web stranici u četvrtak navečer, piše slovenački 24ur.

Nakon ispitivanja slučaja, iz Vijeća EU su odlučili da dokument zadrže u tajnosti, zbog mogućeg ugrožavanja javnog interesa, koje bi uslijedilo nakon njegovog eventualnog javnog objavljivanja.

Podsjećamo, slovenački non-paper koji je objavljen sredinom aprila uzburkao je duhove prošlosti u regionu, te je priča o njemu bila fokus i tema regionalnog interesovanja.

Državnici iz okolnih zemalja su jedan za drugim negirali postojanje takve vrste dokumenta, iako su pojedinci poput albanskog premijera, Edija Rame, potvrdili postojanje takvog dokumenta piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79