EU upozorava RS: Ako ne povučete zakone imat ćete ozbiljne posljedice

Evropska unija uputila je ozbiljno upozorenje vlastima Republike Srpske: “Povucite zakone, posljedice mogu biti ozbiljne”, izjavio je danas Peter Stano, portparol EU, u vezi sa zasjedanjem Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta.

Stano je naglasio da zakonodavne inicijative koje se razmatraju mogu ozbiljno narušiti obaveze Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

“Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i takozvanim stranim agentima”, istakao je Stano.

Dodao je da EU naglašava obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

“Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvojbeno naglašavala. Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem”, naglasio je Stano.

“Odluka Evropskog vijeća je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji”, zaključio je Stano.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79