Evo dokle je stigla istraga u predmetu “lažne dijagnoze”

Evo dokle je stigla istraga u predmetu “lažne dijagnoze”


Po zahtjevu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS i dalje provjeravaju sve navode u predmetu “upisivanja lažnih dijagnoza na osnovu kojih su zdravstvenim osiguranicima u KS izdavani lijekovi”.

– S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi i u skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka, trenutno ne možemo davati više informacija – odgovor je koji smo dobili iz Tužilaštva KS.

Afera upisivanja lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u KS otkrivena je polovinom novembra prošle godine nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dostavio je Tužilaštvu KS šematski prikaz zloupotreba koje su se dešavale prilikom izdavanja recepata i dvije informacije do kojih su došli.

Kako su nam iz Ureda kazali polovinom prošlog mjeseca, osam ljekara i dvije apoteke, obje sa područja KS, osumnjičeni su u aferi zloupotrebe zdravstvenih kartona i izdavanja lažnih recepata.

Zloupotrebama je obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS oštećen je za blizu pola miliona KM.

Ljekari koji su predmet istrage i dalje rade u JU Dom zdravlja KS jer, kako nam je kazao Arman Šarkić, glasnogovornik, “svako je nevin dok se ne utvrdi drugačije”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija