Evo gdje je završila fontana sa Bjelašnice: Projekat vrijedan 55.000 KM ostavljen na ulici

Evo gdje je završila fontana sa Bjelašnice: Projekat vrijedan 55.000 KM ostavljen na ulici


Svijetleća fontana koja je postavljena na kružnom toku na Bjelašnici prošle godine naišla je na mnoštvo negativnih reakcija posjetitelja ove olimpijske planine.

Dekorativna, kako ju nazivaju, 3D fontana/ukras je instalirana na Babinom Dolu u sklopu realizacije projekta ukrasnih elemenata na području Općine Trnovo. Cijena izrade ove instalacije iznosila je 55.540,00 KM bez PDV-a.

Izvođač radova bila je kompanija SES d.o.o. iz Sarajeva. Projekat je sufinansiran po Javnom pozivu Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Programi i projekti novogodišnje dekoracije/iluminacije.

Gdje je nestala Berilova fontana plaćena 55.000 KM?

Međutim, famozna fontana je misteriozno nestala sa kružnog toka gdje je i postavljena. Nakon 15. dana građani su je pronašli, odloženu na ulici pored jednog objekta.

O navedenom projektu oglasila se i Općina Trnovo na čijem čelu je načelnik Berilo.

U cilju informisanja građana općine Trnovo i šire javnosti, a obzirom na netačne informacije u medijima o 3D-svjetlećoj fontani sa Babinog Dola, obavještavamo da je Općina Trnovo demontirala fontanu radi premještanja na drugu lokaciju.

U medijima se dalje navodi kako je cijena fontane iznosila 55.540,00 KM, zapravo cijena svjetleće fontane iznosila je 28.500,00 KM, ostatak novca iz predmetnog Ugovora koji iznosi 55.540,00 KM utrošen je na druge svjetleće dekorativne elemente, jedan od njih je 3D figura skijaša, koja je postavljena u parku na Babinom Dolu.

O tome da li je 3D- svjetleća fontana kič ili neodgovarajuća teško je govoriti, no primjera radi isti 3D -svjetleći element u novembru mjesecu protekle godine postavljen je na trgu u Dubrovniku.

Ističemo Općina Trnovo je transparentno utrošila budžetska sredstva, te ovim putem molimo medije da ne iznose netačne informacije, čime direktno štete ugledu Općine Trnovo.

Budžetom za 2023. godinu, sredstvima koja svake godine izdvojimo za ovu namjenu je u kružnom toku, na Babinom dolu, postavljen 3D simbol Olimpijskih krugova, u dimenzijama 500x300x30 cm sa pripadajućim postoljem visine 30-40 cm. Ovaj 3D svjetleći dekorativni element koji svojim oblikom asocira na simbol Olimpijskih krugova, izrađen je od inox konstrukcije sa ugrađenim rasvjetnim tijelima premium proizvođača svjetlosne opreme. Projekat dekorativnih olimpijskih krugova iznosio je 20.513,00 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija