Evo šta je patrijarh Irinej napisao u testamentu

Patrijarh Irinej ostavio je testament kojim je svoje lične stvari, grubo rečeno imovinu, podijelio na tri dijela.

– Ja Irinej Gavrilović kao smrtni čovjek smatram za dužnost da ovim svojeručnim pisanim testamentom, dok sam u dobrom zdravlju i pri čistoj svijesti, iskažem svoju posljednju volju, kako se ima poslije moje smrti postupiti mojom imovinom – napisao je počivši patrijarh u vrijeme dok je bio episkop niški, piše Blic.

Po pravilu testamentom se ostavlja dio Eparhiji, nekom manastiru i srodnicima. U vrijeme dok je pisao testament, episkop niški Irinej sve što ima jeste podijelio na tri dijela. Lične stvari sveštenstvu eparhije, Eparhiji i rodbini. Patrijarh je ostavio i novac za svoju sahranu u to vrijeme 50.000 dinara, ali i odežde u kojima želi da bude sahranjen.

Ostatak imovine, novac od plate jedan dio eparhiji, drugi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i treći manastiru, odnosno sestrinjstvu koje ga pred smrt bude njegovalo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79