Evropski gradovi prelaze na klimatski prihvatljivo grijanje

Evropska unija pokrenula je trogodišnji projekat promjene načina snabdijevanja grijanjem u svim evropskim gradovima.

Beč, Rotterdam, Dublin, München, Bilbao, Bratislava i Winterthur tražit će rješenja za potpuni prelazak na klimatski povoljnije grijne sisteme.

Koordinator projekta je bečka kompanija za urbani razvoj budućnosti “Urban Innovation Vienna” te Odjel Grada Beča za energetsko planiranje (MA 20) koji će gradskim vlastima pomoći pri ovom zadatku. Projekt će biti finansiran programom Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020.

Jedan od posebnih izazova za gradove predstavlja dekarbonizacija snabdijevanja toplinom putem toplana.

Gradovi će intenzivno sarađivati kako bi učili jedni od drugih, a zajedno će tražiti odgovore na pitanja poput: Koje opcije snabdijevanja toplinom se nude za gust0 naseljene gradove? Kako se inteligentno planiraju reorganizacija i modernizacija mrežne infrastrukture grijanja? Kakvu ulogu mogu igrati različite tehnologije i snabdijevači energijom u toku ovog prelaza? U kom smislu će ponuđena rješenja omogućiti neometanu integraciju sektora za grijanje, hlađenje i struju? Kako pridobiti stanovništvo i druge važne aktere za ovaj cilj?

Postignuta saznanja će se pod vodstvom mreže evropskih gradova “Energy Cities” pripremiti za proslijeđivanje i primjenu u svim gradovima Evropske unije. Više od 220 uposlenika u javnom sektoru u više od 80 gradova usavršavat će se u oblasti planiranja toplinskih sistema.

Međunarodni žiri koji će činiti profilirani poznavaoci evropske energetske politike, privrede, consultinga i energetske industrije kao i civilnog društva ponudit će gradovima svoju dugogodišnju ekspertizu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79