Facebook uveo restrikcije stranici Vlade KS: Čitatelje može dovesti u zabludu

Nezavisni AFP-ov fact-checker, ili prosto rečeno program koji na Facebooku provjerava napisane i objavljenje činjenice, sa ciljem smanjenja lažnih vijesti, danas je reagovao na stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Naime, na službenoj Facebook stranici Vlade KS objavljena je vijest o tome da svi građani koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneca u inostranstvu, sada mogu drugu dozu primiti u Sarajevu.

Ali, za AFP-ov fact-checker sporna je fotografija objavljena u prilogu vijesti, koja se inače koristi za širenje lažnih vijesti kako su vakcine protiv covida-19 napravljene još 2008. godine.

Na slici je vidljiva bočica sa dozom AstraZeneca vakcine, na kojoj se vide krajnja četiri broja “2008”, što su teoretičari zavjere protumačili kao da je ona zapravo napravljena 2008. godine.

Zbog toga je AFP-ov fact-checker uveo restrikciju stranici Vlade KS, uz objašnjenje da objavljena slika čitatelje može dovesti u zabludu piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79