Fadil Novalić 6. marta ide u zatvor!

Fadil Novalić 6. marta ide u zatvor!


Nakon što je potvrđena prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” bivši premijer FBiH Fadil Novalić, direktor FUCZ-a Fahrudia Solak i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić idu za izdržavanje kazne zatvora u državni zatvor u Vojkovićima.

Prema nezvaničnim informacijama Klixa, Novalić će u zatvor otići 6. marta.

Prvostepena presuda, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo, osudila je Novalića na četiri godine zatvora, Solaka na šest godina i Hodžića na pet godina.

Na posljednjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH (CIK) Novalić je ostao i bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme koja je učestvovala u nabaci respiratora.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija