Regija Crna Gora FBI dostavio komunikaciju kriminalaca: Policijski komesar čuvar štekova droge?

FBI dostavio komunikaciju kriminalaca: Policijski komesar čuvar štekova droge?

Foto: Anadolu Agency

Policijski komesar za kriminalističko-obavještajne poslove Dragan Kojović (46) prevozio je drogu, komunicirao telefonom koristeći kriptovane aplikacije i bio spreman da iskoristi službena ovlaštenja kako bi vozilima sa marihuanom omogućio nesmetani prelazak preko graničnih prelaza, tvrde crnogorski istražitelji.

Prema navodima iz crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Kojović je dio šire kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem narkotika.

Njega, Marka Gutića i Dejana Pavlovića u Bijelom Polju uhapsili su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

– Zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pretreslo njihove stanove i druge prostorije koje koriste, oduzevši veću količinu novca i vrijedne pokretne stvari za koje se sumnja da su pribavljene kriminalnom djelatnošću – saopćio je jučer specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Pojasnio je da su u istom predmetu, zbog istog krivičnog djela, ranije uhapšeni Mladen Šutović i Veselin Jaćimović, protiv kojih je određeno sprovođenje istrage i koji su u pritvoru od početka januara.

Specijalna tužiteljica Sanja Jovićević tereti nekadašnjeg komandira mojkovačke policije i doskorašnjeg graničnog policajca, da je tokom 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju su formirali Dragan Jeknic, Zlatibor Vrhovac, Benjamin Ljačevic i Đorđije Gojačanin.

Članovima krimi ekipe koja je marihuanu švercovala preko granice sa Bosnom i Hercegovinom, SDT označava i Srđana Zvicera, Noru Zvicer, Eldina Tuzovića, Stefana Gaćešu, Nikolu Crnkovića, Aleksandru Rašović, Almira Rastodera, Ferida Cirikovića, Savu Španjevića, Aleksandra Brajkovića, Nikolu Vojinovića i druga NN lica, pišu Vijesti.

Crnogorski istražitelji od kolega iz Federalnog istražnog biroa (FBI) dobili su dokaze da su Jeknić, Vrhovac, Ljačevic i Gojačanin sačinili plan i dijelili uloge i zadatke pripadnicima svoje grupe krijumčara marihuane, a da je policajac školovan na Policijskoj akademiji u Beogradu – Dragan Kojović, prihvatio da izvršava njihove naloge i da, umjesto da suzbija kriminal, službenu značku koristi kako bi olakšavao kretanje narko švercerima iz svoje ekipe.

On je pred tužiteljicom Jovićević negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, ali se nakon toga branio šutnjom.

Njegov branilac, advokat Damir Lekić, rekao je za Vijesti da mu je tužiteljica odredila zadržavanje i najavila da će Višem sudu u Podgorici predložiti da Kojovića pošalju u Istražni zatvor.

SDT tereti policajca da je marihuanu prevozio iz Podgorice, preko teritorije Crne Gore do Bosne i Hercegovine, da je automobilima kojima se krijumčarila droga omogućavao nesmetani prelazak granice, prenosio poruke ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, kao i da je zbog komunikacije preko kriptovanih aplikacija preuzimao telefonske aparate, ali i da je bio zadužen da preuzima i do mjesta na kojima se u njih pakovala marihuana, odvozi automobile kojima je ta droga švercovana preko granice.

“Padaju” zbog Anoma

Kriminalna grupa čiji članovi su i jučer hapšeni za tajnu komunikaciju koristila je kriptovanu aplikaciju “Anom”, pokazuju dokazi koje je crnogorskim istražiteljima dostavio američki FBI.

Policija je utvrdila da su Kojović i Gutić koristili jedan kriptovani telefon na aplikaciji koju su svojevremeno, kao klopku za kriminalce širom svijeta, stvorili i pustili u promet američki FBI i australijska policija AFP.

Na toj platformi njihov nick bio je “SPIDER DEMAGE”, a među dokazima koje je FBI dostavio crnogorskoj policiji su i selfie fotografije koju su policajac i Gutić slali ostalim članovima klana – dok su drogu prevozili ka Bosni i Hercegovini, ali i fotografije mjesta gdje su ostavljali drogu, lokacije na kojima su se nalazili….

Fotografije koje su slali kao dokaz da su prešli granicu, poslužile su istražiteljima da provjere kada su Kojović i Gutić izlazili iz države i ulazili u nju, što se poklopilo sa dokazima FBI-ja.

“Pripremaj dolje”

U spisima SDT-a su SMS i glasovne poruke koju su policijski komesar i Gutić sakriveni iza nika “SPIDER DEMAGE” razmijenili sa članovima klana.

Početkom aprila 2021. godine oni Vladanu Zekoviću, čiji nadimak je bio “Bookedge” šalju poruku: “Pripremaj dolje. Samo da vidim kad stižemo. Auto im ostavljamo u Radničku ulicu br 57. To im je blizu, pored tološke šume kad se krene prema Siti kvartu. Ili mi daj kontakt njihov pa ću mu ja objasnit”.

Zeković, koji je kako tvrde, davao instrukcije ko će u Podgorici “napuniti” automobil marihuane, odgovara im: “Braćo, kuda ste? Carlos imaš tamo u kontaktima. Njemu piši. Objasni sve. To ti je Dagi, Kojo”.

U prepisci se oni dogovaraju i da Kojović i Gutić ostave automobil na lokaciji na kojoj su to radili i ranije: “Ključ pod vozačevu patosnicu”.

Iz dalje prepiske, SDT je utvrdilo da je drogu u štekove automobila, u podgoričkom naselju Tološi, pakovao Srđan Zvicer.

Osumnjičeni Gutić i Kojović koji su vršili prevoz opojne droge javljaju:”Završeno sve, idemo nazad. Ove su brate bile lagane za izvaditi, one prije za Bosnu kao da su bile veće, jedva smo ih vadili. Zadnje četiri jedva, ili ste ove bolje pakovali”.

– Nije ista roba, neka može više da se stegne, neka ne može, pa radi toga. Ima neke što ne može preko 26 da stane u njega – odgovara im sagovornik, a Kojović njemu da se prepao i da će “na.ebati ako bude kao ranije”.

Branio se šutnjom, slijede žalbe

Uhapšeni policijski komesar jučer je, zbog lošeg psiho-fizičkog stanja, odlučio da se brani šutnjom, rekao je njegov branilac Damir Lekić.

Kazao je da je tužiteljica naredbom proglasila postupak tajnim, zbog čega nije mogao saopćiti više detalja.

Saslušanje Kojovića počelo je jučer oko 12 sati.

– Navodi krivične prijave su neosnovani. Ne postoje dokazi, a neki koji se nalaze u spisima su pribavljeni protivno zakonu. Okrivljeni je kategorički negirao izvršenje djela – rekao je Lekić.

Tužiteljica je nakon toga, tvrdi advokat, donijela rješenje o njegovom zadržavanju do 72 sata, zbog opasnosti od bjekstva i od koluzione opasnosti: “Na koje ću ja u zakonskom roku izjaviti žalbu”.

– Saopćila je da će u zakonskom roku Višem sudu u Podgorici podnijeti predlog za određivanje pritvora, kada će se, ako se ne uvaži moja žalba, na rješenje o određivanju zadržavanja zakazati ročište pred tim sudom, na kojem ćemo taj predlog ja i moj branjenik iz svih razloga osporavati – rekao je Lekić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM