FBiH dobija registar pedofila

FBiH dobija registar pedofila


Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su usvojili Nacrt zakona po kojem bi Federacija BiH trebala dobiti registar pedofila. Ovaj nacrt sada ide u javnu raspravu u roku od 60 dana.

Radi se o Nacrtu zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. Predlagači ovog zakona su delegati Jasmin Duvnjak i Aner Žuljević.

-Zakon je od strane kolegice Lane Prljić u Predstavničkom domu predložen prije gotovo tri godine i tamo je razmatran sa kašnjenjem od nekih 6-7 mjeseci, a ovdje nakon 2 godine tako da se postavlja pitanje zašto je rukovodstvo Doma toliko čekalo da mi praktično razmatramo ovako bitan zakon. Mi smo, nažalost, u ovoj oblasti crna rupa Evrope -rekao je Žuljević, te dodaje da Republika Srpaka ovaj registar ima od 2018. godine, dok Hrvatska i Srbija od 2013. godine već imaju evidentiranih preko hiljadu osoba koje imaju problema sa krivičnim zakonom po pitanju djela spolne slobode sa maloljetnicima.

-Ja se nadam da će ova javna rasprava biti efikasna, da će svi oni koji su zainteresovani doći sa kvalitetnim prijedlozima ukoliko ih ima na tekst zakona. Nama je u interesu da u septembarskim sjednicama pred izbore imamo prijedlog ovog zakona, da ga usvojimo i da na taj način dobijemo funkcionalni preventivni instrument -kaže Žuljević, piše N1.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija