FBiH uvodi online registraciju firmi!?

Registrovati firmu koristeći nove tehnologije te izbjegavajući vrijeme čekanja na šalterima, kao i papirologiju – vizija je kojom se vlasti u Federaciji BiH vode kada je riječ o olakšavanju pokretanja biznisa.

Kada se tomu dodaju i najavljene reforme u poreznom sistemu kojima će se smanjiti opterećenja na rad, jasno je da se ovaj entitet intenzivno priprema za snažniji investicijski zamah.

Ovoga ljeta mogli smo svjedočiti pokretanju iznimno važnog projekta koji će budućim investitorima uvelike olakšati procedure i skratiti vrijeme potrebno za registraciju poduzeća. Naime, federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić je u Općinskom sudu u Travniku službeno pustio u rad integrirani online sistem za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Projekt provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financira švicarski Sekretarijat za ekonomske poslove. Vrijednost sistema za registraciju u Federaciji BiH iznosi 2,3 miliona KM. Tada je objašnjeno i kako je kroz projekt pružena tehnička pomoć Federalnom ministarstvu pravosuđa i 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u Federaciji. Značaj ovoga projekta se, među ostalim, ogleda i kroz činjenicu da je riječ o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira u cilju omogućavanja digitaliziranja postupka registracije poslovnih subjekata, kao i kreiranja programskog rješenja. Projekt također utire put i procesu digitalizacije – sistem, naime, ne podrazumijeva samo postupak registracije već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana uz upotrebu elektronskog potpisa. Najavljeno je da će se, nakon Općinskog suda u Travniku, sistem provesti u Općinskom sudu u Mostaru i Sarajevu, a zatim i u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj potez svakako je u skladu s programom rada nove Vlade Federacije koja je kao jedan od strateških ciljeva postavila ubrzan ekonomski razvoj temeljen na povećanju produktivnosti i zaposlenosti, a u okviru kojega je naglasak na povećavanju digitaliziranosti ekonomije, transferu i razvoju tehnologija, razvoju poslovnog privatnog sektora, podršci izvozu i stvaranju proizvoda više dodane vrijednosti.

U kontekstu ciljeva Ministarstva pravosuđa istaknuto je i kako se uvođenjem elektroničke registracije poslovnih subjekata u značajnoj mjeri poboljšava poslovno okruženje u Federaciji BiH i olakšava pokretanje te osnivanje društava. Proces ubrzanja procedura za registraciju poslovnih subjekata važan je segment poboljšanja poslovne klime. Drugi, isto tako važan, dio odnosi se na smanjenje fiskalnog opterećenja rada, odnosno snižavanje stope doprinosa, a što će, očekuje se, otvoriti prostor za rast plaća u Federaciji BiH, ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Potezi federalnih vlasti, koje u fokusu imaju ekonomiju, svakako bi trebali otvoriti prostor za snažniji investicijski rast, a što je osobito važno u vremenu kada se očekuje smanjena privredna aktivnosti uslijed borbe protiv inflacijskih pritisaka. FBiH svakako računa i na potrebu evropskih kompanija da imaju geografski bliže lokacije za realizaciju svojih poslovnih ideja, piše Večernji list

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79