Federacija BiH pokreće akciju od 15. decembra u borbi protiv inflacije

Federacija BiH pokreće akciju od 15. decembra u borbi protiv inflacije


U sklopu nastojanja da se suzbije rastuća inflacija, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o pokretanju akcije “zamrzavanja cijena”. Ova inicijativa, koja stupa na snagu 15. decembra, obuhvatit će oko 40 prehrambenih proizvoda s ciljem stabilizacije tržišta i sprječavanja daljnjeg rasta cijena.

Akcija predstavlja proaktivni korak u suočavanju s izazovima divljanja cijena i poticanju društveno odgovornog ponašanja proizvođača, distributera i trgovaca.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević naglasio je važnost partnerskog dijaloga među dionicima distributivnog lanca kako bi se zaštitili interesi potrošača.

– Namjera nam je bila da vidimo na koji način možemo jedni drugima pomoći u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je da kroz dijalog u partnerskom duhu, olakšamo našim potrošačima ovaj period divljanja cijena i pokažemo da smo društveno odgovorni uz posebnu osjetljivost spram najosjetljivijih kategorija. Akciju “zaključavamo cijene” prevashodno smo kreirali i izdefinirali sa predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Htio sam da vidim sa proizvođačima kako možemo pomoći i ovim manjim trgovcima koji bi željeli, da otvorimo dijalog, da vidimo kakve su mogućnosti da i njih uključimo, ukoliko iskažu interes, istaknuo je ministar Hasičević.

Podsjećamo da je ova akcija dio šireg seta mjera koje Vlada Federacije BiH poduzima kako bi se stabiliziralo gospodarstvo i suzbilo nepoželjne ekonomske trendove. Udruženje poslodavaca FBiH podržava inicijativu te smatra da će zamrzavanje cijena doprinijeti suzbijanju inflacije i smanjenju ekonomske neizvjesnosti.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, naglasio je: “Artikli sa zamrznutom cijenom bit će istaknuti bez brenda. To znači da će različiti proizvođači moći učestvovati u ovoj dobrovoljnoj akciji. Pred svakim maloprodajnim objektom bit će istaknut plakat na kojem će jasno biti napisano koji su to artikli. Veliki maloprodajni objekti, kao što su Bingo, Mercator, Konzum i drugi imat će 40 artikala sa zamrznutim cijenama, a male prodavnice mogu imati najmanje 20 artikala. Na plakatu će biti tačno ispisana koja je stara cijena, a koja je nova. Zamrzavanje cijena odnosi se na hranu i neka sredstva za higijenu. Akcija o zamrznutim cijenama trajat će tri mjeseca, ali i sa mogućnošću da se produži”.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH vjeruju da će akcija “Zamrznutih Cijena” imati pozitivan učinak, pridonoseći stabilizaciji tržišta i pružajući potrošačima nužnu zaštitu od štetnih utjecaja inflacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija