Federalna uprava policije (FUP) upala u Autoceste FBiH: “Sve zbog izgradnje dionice Vranduk – Ponirak”

 

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je predmet zbog neregularnosti radova na dionici Koridora 5C Ponirak – Vranduk, potvrđeno je za Klix.ba.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Ana Rajič za Klix.ba je kazala da je formiran predmet te da je postupajući tužitelj, kojem je predmet dodijeljen u rad izvršio analizu spisa zatražio angažman FUP-a.

“Po zahtjevu tužitelja zatraženo je od Federalne uprave policije (FUP) Sarajevo da poduzmu određene istražne radnje iz svoje nadležnosti i da izvrše provjere navoda iz prijave, kao i analizu dostavljene dokumentacije i druge operativne i istražne radnje, a sve u cilju utvrđivanja pravilnog činjeničnog stanja i prikupljanja materijalnih dokaza”, kazala je Rajič za Klix.ba.

Radovi na izgradnji poddionice Vranduk – Ponirak kod Zenice obustavljeni su zbog revizije projekta po kojem su Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine počele graditi, a dopis je stigao i na adresu izvođača radova azerbejdžanskog Azvirta.

Iz Autocesta FBiH ranije su kazali da se radi o privremenoj suspenziji radova Odlukom Uprave JP Autoceste FBiH od 20. jula 2023. godine zbog ukazane potrebe za usklađivanjem projektne dokumentacije i dodatnom analizom troškova izgradnje dionice autoceste Vranduk – Ponirak, posebno u dijelu koji se odnosi na odstupanja od ugovorenih radova.

Problem je nastao u Sektorima 1, 6 i 7, a odnosi nse na projektnu dokumentaciju vezano za geološka istraživanja. Iako se proteklih godina dok se radilo na ovoj dionici, ukazivalo na problem ovih sektora, niko nije tome pridavao previše pažnje.

Kako su radovi odmicali na drugim sektorima, na red su došli i radovi na spornim sektorima na kojima projektna dokumentacija nije bila u skladu sa geologijom terena, odlučeno je da se radovi obustave, a projekat revizira.

Zakonski rok za donošenje odluke, kako je ranije potvrđeno iz izvora bliskih portalu Klix.ba u Autocestama, iznosi 58 dana. Mašine su na čekanju, a upitno je i šta će biti sa oko 140 radnika koji su bili angažovani na ovoj dionici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79